Fylkesordførerne og fylkesrådslederne i Trøndelagsfylkene, Hedmark og Oppland sendte fredag et brev til kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Der advarer de mot det de kaller dramatiske konsekvenser og urimelige utslag av kuttene i NRK.

I likhet med de ansatte mener de at distriktskontorene i Trøndelag og Hedmark/Oppland rammes uforholdsmessig hardt av kuttene som er foreslått av det såkalte standardiseringsutvalget i NRK.

«Kutt i den størrelsesorden vil helt åpenbart få store konsekvenser for det redaksjonelle og journalistiske arbeidet ved de nevnte distriktskontorer, og det framstår for oss som uholdbart dersom kuttene skal ramme så skjevt som de ser ut til», skriver fylkestoppene i brevet til Eriksen.

Da standardiseringsutvalget la frem sin rapport sist mandag, fikk de ansatte ved redaksjonene på Tyholt i Trondheim på Steinkjer beskjed om at mellom syv og 14 stillinger kan bli borte i løpet av 2014. I tillegg foreslås det også en kraftig slanking av den administrative bemanningen i NRK Trøndelag.

Ved NRK Hedmark og Oppland er det foreslått å kutte 11,4 redaksjonelle årsverk og 2,5 administrative årsverk.

Til Stortinget

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum har allerede varslet at han vil ta opp de foreslåtte kuttene i Stortinget, og andre toppolitikere har manet til kamp mot nedskjæringene.

I likhet med de ansatte mener fylkestoppene at distriktskontorene i Trøndelag og Hedmark/Oppland ser ut til å straffes fordi de har valgt å bygge opp felles tv- og radiosendinger over fylkesgrensene, i motsetning til andre distriktskontorer.

«For oss framstår det framlagte forslaget som urimelig. Vi har forståelse for at NRK opplever en budsjettsituasjon som krever kutt og strukturelle grep, men vi har ikke forståelse for at det i all hovedsak er to distriktskontorer som blir stående som salderingsposter for distriktsdivisjonens nedskjæringer», skriver de i brevet som er undertegnet av fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag, fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen i Hedmark og fylkesordfører Gro Lundby i Oppland.

Torsdag sendte også samtlige fagforeninger i NRK Trøndelag et brev til NRK-ledelsen hvor de advarer mot å gjennomføre så omfattende kutt på så kort tid.

Avgjør i neste uke

NRKs toppledelse skal ta stilling til kuttene 28. januar. Fylkestoppene mener dette er altfor kort tid, og ber NRKs ledelse om å utsette saken og gjennomføre en grundigere prosess.

Distriktsdirektør i NRK, Grethe Gynnild-Johnsen, sier at de startet prosessen med standardisering i slutten av august, og at de har hatt en ekstremt grundig prosess internt hvor ledere og medarbeidere har vært involvert.

Men hun sier at NRK-ledelsen trenger tid til å gå gjennom henvendelsen og synspunktene i brevet fra fylkestoppene, og at de over helgen vil gi grundige svar på de formelle henvendelsene de har fått.