Den lave renten favoriserer de som allerede har bolig og en inntekt som er høyere enn gjennomsnittet.

Det er konklusjonen privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN gjør seg, etter å ha analysert kjøpeevnen til kjøpere i boligmarkedet i Trondheim.

- Vi har gjort en analyse av hvordan rentefall og boligprisvekst påvirker kjøpsevne i ulike aldersgrupper og bydeler. Den viser følgende blant annet at det er liten endring for lavinntektsgrupper og for andelen som står uten lånemulighet. De som allerede eier bolig får imidlertid økt kjøpsevne, og sterkest økende kjøpsevne får de som eier bolig og har høyere inntekt enn gjennomsnittet, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Økte forskjeller

Grunnen er at når boligprisene stiger, stiger samtidig formuen og verdiene til de som eier en bolig. I tillegg er utgiftene til mat og husholdning omtrent de samme, og disse er stort sett like for alle, uansett inntekt. Det betyr at de med inntekt over gjennomsnittet, kan bruke en større andel av inntekten til å nedbetale gjeld.

I sum gjør dette at bankene kan låne betydelig mer til denne gruppen, enn til dem som står utenfor boligmarkedet.

- Forskjellene øker altså, konkluderer Reite.

Dårlig for førstegangskjøpere

Selv om den lave renten har gjort at boligmarkedet har vært relativt hett i januar i år flere steder i landet, gir den ifølge Reite ikke de som står utenfor boligmarkedet større muligheter for å komme seg inn.

- De som har lav eller middels inntekt og er utenfor boligmarkedet, står enda dårligere i forhold til andre grupper etter rentenedsettelsene. De kommer dårligere ut i konkurransen med de som er i boligmarkedet, og spesielt de som har en inntekt over gjennomsnittet, sier Reite.

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN