Trondheim kommune har de siste månedene gjennomført flere stedlige tilsyn på byggeplasser for boliger enn de har gjort på flere år.

Med seg på tilsynene har de en Ipad. Ved hjelp av en egenutviklet app tar de bilder underveis, laster dem direkte inn i tilsynsrapporten, skriver inn bemerkninger, og er klar til å sende rapporten til utbygger, ansvarlige søkere og ansvarlige foretak med en gang tilsynet er gjennomført.

- Det sparer oss enormt med tid. Før måtte vi ta med oss notatene til kontoret, og bruke lang tid på etterarbeid og utsending av rapporter. Nå er alt gjort mens vi er ute på tilsynet, sier tilsynsleder ved byggesakskontoret i Trondheim, Trine Lill Johansen.

Utviklet for 70 kroner

Appen som kommunen bruker for å fylle inn skjemaene under tilsynene har de langt på vei utviklet selv. Etter først å ha fått beskjed fra kommunens IT-tjeneste om at det ville bli for vanskelig å utvikle et nytt system for bruk ute på tilsyn, satte saksbehandler Halvard Bachke i gang utviklingen av et nytt system på egen hånd.

- Vi kjøpte en skjemabygningsapp til 70 kroner. Ved hjelp av denne la vi inn alt som vi vanligvis fyller inn i skjemaene vi bruker under tilsynene. Det tok noen timer å utvikle den, men det var helt greit, så lenge vi hadde klarsignal til å gjøre jobben, forteller Bachke.

Solgt til direktoratet

Første versjon av appen ble utviklet allerede i 2012. Den brukes nå både når kommunen går på uanmeldte tilsyn, når de skal sjekke om bygningene tilfredsstiller energikravene, om kravene til universell utforming er fulgt og om brannsikkerheten er ivaretatt godt nok.

Etter at Bachke presenterte appen under Byggesaksdagene i 2012 ble Direktoratet for byggkvalitet så interesserte, at de kjøpte konseptet av Trondheim kommune. Nå har alle kommunene i Norge tilgang på en tilsvarende app utviklet av direktoratet.

- Direktoratet kjøpte konseptet og har laget en egen, rendyrket tilsyns-app. Blant annet har de lagt inn ferdige lister med spørsmål knyttet til de ulike kapitlene i byggteknisk forskrift. Den ligger ute på Appstore, og er tilgjengelig for alle landets kommuner, forteller Johansen.

Reiser rundt i Norge

I takt med at flere og flere kommuner har tatt i bruk appen i sin tilsynsvirksomhet, har Bachkes reisevirksomhet også økt.

- Jeg har besøkt kommuner over hele Norge for å gi en innføring i appen, forteller Bachke.

- Har du tjent noe på dette?

- Vi eier ikke opphavsrettighetene til selve skjemaene, fordi de er utviklet ved hjelp av et skjemaverktøy. Men jeg får dekket alle reiseutgifter, forsikrer Bachke.

Nå har også Husbanken fattet interesse for appen.

- De er interesserte i å bruke appen under stikkprøvekontroller. Vi synes det er utrolig morsomt at den har blitt så populær. Og så har den en annen viktig side. Vi ønsker at kontrollene i Trondheim og nabokommunene skal være så like som mulig, slik at foretakene kan forholde seg til samme kontrollregime uavhengig av hvilke side av kommunegrensen de bygger på. Derfor håper vi at appen kan bidra til mer standardisering på dette feltet, sier Johansen.

Halvard Bachke, ingeniør ved byggesakskontoret i Trondheim kommune, har utviklet appen som Trondheim kommune bruker når de er på tilsyn. Han har også reist landet rundt for å lære opp andre kommuner som har tatt i bruk appen. Foto: jens petter søraa
Appen som Trondheim kommune har utviklet lar de ansatte som er ute på tilsyn legge bilder og skrive bemerkninger rett inn i rapporten som kan sendes til ansvarlige foretak, ansvarlig søker og byggherre rett etter tilsynet. Foto: jens petter søraa