I dag varslet Rema 1000 at de går imot konkurrentene og vil ha søndagsåpne butikker.

Det får derimot ikke konkurrentene til å snu i sitt syn.

Betyr frislipp

- Vi er, som også Rema 1000 er, medlem av NHO-handel og der har alle medlemmene stilt seg bak et ønske om å be regjeringen konsekvensutrede om Norge skal ha søndagsåpne butikker, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt Per Roskifte i Norgesgruppen.

Norgesgruppen tror svaret på en konsekvensutredning blir nei.

- Vi har bedt om en større utredning fordi dette er et så stort spørsmål. Ikke bare for bransjen, men for forbrukerne og hele samfunnet. Blir det til at dagligvarekjedene holder åpent søndag, så betyr det et frislipp der søndag blir en hverdag. Da må alle butikker kunne holde åpent, også for eksempel møbel- og tekstilbutikker. Det vi vet er derimot at det blant folk flest er stor skepsis til dette, opp mot 70 prosent av alle spurte sier de ikke ønsker at søndag blir hverdag, sier Roskifte.

Må de, så må de

Men Roskifte legger til at skulle svaret likevel bli ja, så vil også Norgesgruppen ha åpne dagligvarebutikker på over hundre kvadratmeter på søndag.

- Ja, da tilpasser vi oss selvsagt raskt og umiddelbart, sier Roskifte.

Coop er også klare på at søndagsåpne dagligvarebutikker ikke er ønskelig.

- Med de åpningstidene som er i dag ser vi ikke behov for å holde åpent også på søndager. Her har regjeringen tatt mål av seg å løse et behov som ikke finnes hos befolkningen. Ferske meningsmålinger viser nok en gang at det store flertallet ikke ønsker søndagsbutikker, sier kommunikasjonssjef i Coop Harald Kristiansen som understreker at Rema 1000 ikke får dem til å endre mening.

- Nei, Coop står fast ved at vi ikke ønsker søndagsbutikker. Det er viktig å huske at dette ikke bare handler om dagligvarebutikker. Et frislipp vil medføre at alle type butikker og kjøpesentra vil holde åpent, og dette vil få store samfunnsmessige ringvirkninger som vi mener må utredes, sier Kristiansen.

Villig til å tilpasse seg

Heller ikke Trondos vil ha søndagsåpne butikker.

- Vi er i utgangspunktet ikke positiv til at regjeringen vurderer å fri søndag som lovlig åpningsdag for alle butikker. Men skulle det skje, vil Trondos tilpasse seg konkurransen og åpne mange av våre butikker på søndag, sier administrerende direktør i Trondos Torbjørn Skei.