OSLO: Senterpartiet og Bondelaget avviser på det mest bestemte at de har tatt mannen og ikke ballen i debatten med professor Jørn Rattsø og hans Produktivitetskommisjon.

Det var under et debattmøte i Trondheim onsdag at lederen av den regjeringsoppnevnte Produktivitetskommisjonen tok bladet fra munnen og fyrte av en bredside mot sine argeste kritikere:

– Senterpartiet har representert en forurensning av debatten. Vi har respekt for alle politiske partier, og de må kunne signalisere hva de liker eller ikke liker med en utredning. Men denne gangen er ikke virkemidlene deres gode, sa Rattsø.

– Mobbere

Etter at kommisjonen tidligere i vinter presenterte sin første rapport, har professor Jørn Rattsø følt seg utskjelt og mobbet. Han mener seg blant annet utsatt for det han selv karakteriserer som «personutskjelling».

– Lærerorganisasjonene og bondeorganisasjonene er de største mobberne. De største mobberne av verste sort, sa han innledningsvis i møtet.

Overrasket

Bondelaget rister på hodet av dette.

– Det er overraskende at en såpass rutinert person som Rattsø velger å ordlegge seg på denne måte. Vi i Bondelaget kjenner oss overhodet ikke igjen. Vi har ikke mobbet Rattsø, sier Bondelagets leder Lars Petter Bartnes.

Bondelagets leder legger ikke skjul på at han er rykende uenig i en god del av kommisjonens forslag.

– Rapporten er et grunnlag for et politisk ordskifte som er nødvendig. Vi er klart kritisk til det som har kommet frem knyttet til vår næring. Men vi har vært ryddige. Vi har tatt utgangspunkt i rapporten når vi har vært kritiske, sier Bartnes.

Må tåle debatt

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad har vært blant kommisjonens hardeste kritikere. Hun er også svært overrasket over Rattsøs utfall.

– Det er kommisjonens forslag og konklusjoner – og ikke Rattsø – jeg har kalt virkelighetsfjerne og lite egnet til politiske beslutninger, sier Arnstad til adressa.no.

Arnstad påpeker at kommisjonen i sine forslag tar til orde for store omveltninger innen samferdsel, utdanning og jordbruk. Hun minner også om at Rattsø selv lanserte sin første rapport med beskjed om at «politisk brutalitet» måtte til for å få gjennomført forslagene.

– Rattsø er erfaren nok til å forstå at kommisjonens forslag ville bli utsatt for hard debatt og karakterisert. Dette må han tåle. Jeg står for det jeg har sagt, sier Arnstad.