Veidekke Entreprenør har vunnet kontrakten på å bygge 632 nye hybler og barnehage på Moholt Studentby i Trondheim.

- Vi hadde en kritisk situasjon i fjor høst. Det at vi fikk jobben gjorde at vi kunne fortsette å permittere. Siden vi visste at det var jobb på gang måtte vi beholde fagfolkene, sier distriktsleder Ståle Brovold i Veidekke Entreprenør.

- Ville det blitt oppsigelser uten kontrakten?

- Det nærmet seg en grense, sier Brovold.

Den største kontrakten

Byggekontrakten på 451 millioner kroner er den største for Veidekke Entreprenør i Trondheim noen gang, og vil sysselsette 50 fagfolk. Samskipnaden i Trondheim (SiT) valgte entreprenøren som samspillspartner for å utvikle prosjektet videre i september 2014.

Entreprenøren hadde tilsammen 42 permitterte i løpet av fjoråret.

- Vi permitterte noen også etter at vi ble valgt som samspillspartner. Vi satser på egne fagarbeidere og har ryggrad til å tåle det. Men med de nye permitteringsreglene et det ikke alle som kan beholde folkene sine i slike situasjoner, sier Brovold.

I 2014 endret regjeringen permitteringsreglene, slik at det ble dyrere for bedriftene. Arbeidsgivers betalingsansvar økte fra 10 til 20 dager. Samtidig ble tidsperioden for permitteringer redusert fra 30 til 26 uker.

- Når noen hadde vært permittert i 26 uker, tok vi de inn igjen og permitterte nye. Vi hadde noen større jobber i fjor, som utvidelsen av City Lade, men de krevde ikke så mye bemanning. Boligprosjekter krever mye mer egen bemanning, sier Brovold.

Høyhus på ni etasjer

Etter å ha hatt oppstart av kun to prosjekter i fjor, påpeker Brovold at 2015 ser mye bedre ut etter at de startet bygging av nye Okkenhaug Bil på Ranheim i januar og Trondheim Fagskole på Byåsen i februar. Veidekke Entreprenør starter også byggingen av konsernets boligprosjekt på Lilleby i år.

Veidekke Entreprenør startet på jobben på Moholt mandag. De 632 nye hyblene ligger i fem høyhus som er på ni etasjer. De tre første blokkene og barnehagen skal stå ferdige til studiestart sommeren 2016, og de to siste høyhusene skal overleveres til SiT i november 2016.

Både studentboligene og barnehagen skal bygges som passivhus med oppvarming fra jordvarme og i massivtre, for å redusere CO2-utslippene. De ni etasjer høye blokkene blir de høyeste bygningene oppført i massivtre her i landet. Veidekke Entreprenør i Trondheim får med seg konsernets distriktskontor i Follo/Østfold på prosjektet, fordi de har bygd studentbyen i Ås med samme system.

- Det er en lett konstruksjon, så når vi bygger på Strinda-flata må den tjores fast til bakken. Vi bygger derfor underetasjen og første etasje i betong, for å ha nok motvekt. Vi har strekkstag i stål langs byggekroppen til topps, sier Brovold.

LES PÅ PLUSS: Står over lønningspilsen for at ansatte kan snakke om sjefen

Har lært av Porsche

For å få byggingen mest mulig effektiv, skal Veidekke Entreprenør benytte seg av taktprinsipper de har lært fra bilprodusenten Porsche.

- Hvert fag skal holde til i en etasje hver for seg, og de skal flytte på seg i en viss takt. Det blir utfordrende å finne en effektiv produksjon. I regi av LO og NHO er vi med i et prosjekt som kalles «Økt lønnsomhet i bygg - og anleggsbransjen gjennom partsamarbeid». Vi vil ha med oss Sintef i dette arbeidet, og vi ser Moholt 50|50 som et bra case, Brovold.

Elektrofirmaet Vintervoll og rørfirmaet K. Lund er med på prosjektet.

Utbyggingen av de nye hyblene og barnehagen heter Moholt 50|50, og symboliserer SiTs nye studentby for de neste 50 år. De første blokkene på Moholt sto ferdig i 1964, for vel 50 år siden. Da var det Trondheims-firmaet Jernbeton som bygde, og det er forløperen til Veidekkes entreprenørvirksomhet i Trondheim.