Matroser på dekk og ansatte i catering på Fjord1-ferjene, som blant annet trafikkerer sambandet Flakk-Rørvik, går ned i lønn fra april. Ifølge hovedtillitsvalgt for de Fjord1-ansatte organisert i Norsk Sjømannsforbund, Terje Hals, er 250-300 ansatte berørt.

- Det er rundt 18 fartøy som blir berørt av dette. Det er variabelt hvor mye de ansatte går ned i lønn, det er fra null til 6000 kroner i personlige tillegg i måneden, sier Hals.

De to selskapene Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane (FSF) og Møre og Romsdal Fylkesbåtar (MRF) ble fusjonert inn i Fjord1 i 2012. Da ble det også inngått en intensjonsavtale om å jevne ut lønnsforskjellene innen de ulike yrkesgruppene, fordi de ansatte tjente mer i MRF enn i FSF.

- MRF har hatt bedre lokale avtaler enn i Fylkesbaatane, sier Hals.

111 mill. i overskudd

I Trøndelag trafikkerer Fjord1 kun sambandet Flakk-Rørvik i Trondheimsfjorden.

- Her er det på to av de tre ferjene ansatte som går ned i lønn. Rundt 20 ansatte går ned i lønn, sier Hals.

I midten av mars la Fjord1 frem regnskapet for fjoråret, og det viste et overskudd på 111 millioner kroner. Av dette betales det ut et utbytte på 50 millioner kroner til eierne, Sogn og Fjordane fylkeskommune og Havilafjord.

Hals sier de ansatte reagerer på måtte gå ned i lønn med et slikt overskudd

- Folk er sjokkerte og lammet over å måtte gå ned i lønn, og spesielt når det i ettertid fra ledelsens side legges frem et flott plussresultat, sier Hals.

Fjord1 omsatte for 2,3 milliarder kroner i fjor.

- 111 mill. ikke nok

HR-direktør André Høyset i Fjord1 mener kostnadskutt er nødvendige.

- Vi må gjøre flere ting samtidig og er fornøyde med den gode resultatutviklingen i selskapet, og må fortsetter å forbedre det. 111 millioner i overskudd kan høres mye ut for den enkelte, men vi har et stort selskap som skal ha en gitt avkastning i forhold til egenkapitalen og omsetningen. Da er det ikke gitt at 111 millioner i overskudd er nok i forhold til den store aktiviteten vi har, sier Høyset.

- Ikke representativt

Han vil ikke si hvor mange av rederiets 1200 ansatte som går ned i lønn, når de personlige tilleggene fjernes for dem som tidligere jobbet i MRF. HR-direktøren vil heller ikke kommentere hvor mye lønna til de berørte går ned, men avviser at noen går ned opptil 6000 kroner i måneden.

- Det er ikke representativt for massen, men kun et lite flertall i den grad det er et tall jeg kjenner igjen. De fleste er på at annet nivå, sier Høyset.

Han presiserer at Fjord 1 fortsatt har lønns- og arbeidsvilkår som er bedre enn den sentrale tariffavtalen.

- Vi har hatt flere omstillinger, fordi rammevilkårene i ferjenæringen er i endring på grunn av anbudsutsettelser i det offentlige. Det gir ulike prosesser i forhold til omstilling, og en del av omstillingen har vært å samordne lønns- og arbeidsvilkårene, sier Høyset.

Forbundsstyret i Norsk Sjømannsforbund skal vurdere de juridiske sidene av saken, og om det er aktuelt å ta den inn for Arbeidsretten.