Norske Skog har snudd underskuddet fra i fjor til et overskudd på mer enn 660 millioner kroner i første kvartal i år. Det viser tall selskapet presenterer torsdag.

I første kvartal i fjor hadde selskapet et underskudd etter skatt på 45 millioner kroner. Overskuddet etter skatt i første kvartal i år er på 663 millioner kroner.

Har betalt gjeld

Overskuddet kommer hovedsakelig på grunn av gevinster på ombyttede obligasjoner.

- Etter disse transaksjonene har vi styrket og sikret vår langsiktige kapitalstruktur gjennom bedret likviditet, umiddelbar gjeldsnedbetaling og låneforfallsutsettelse, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i en børsmelding.

Norske Skog hadde et underskudd på mer enn én milliard i fjerde kvartal i fjor.

Selskapets driftinntekter er på 2,886 milliarder kroner i første kvartal i år, nesten identisk med samme tid i fjor. Brutto driftsresultat er på 192 millioner kroner.

Mindre papirsalg

Etterspørselen etter avis- og magasinpapir ble redusert med henholdsvis elleve og fire prosent i Europa i januar og februar i år, sammenlignet med de de to første månedene i fjor. Norske Skogs fabrikker reduserte derfor kapasitetsutnyttelsen til 82 prosent i første kvartal.

-  Allerede gjennomførte  og kunngjorte  kapasitetsreduksjoner i  industrien bør føre  til en bedret  markedsbalanse for avis-  og magasinpapir i  Europa i andre halvdel av 2015. De kontinuerlige kostnadsprogrammer på samtlige fabrikker og en svakere norsk krone bedrer våre driftsmarginer, spesielt for de norske enhetene, sier Ombudstvedt i meldingen.