– Det er helt ufattelig: Hele 1,3 millioner av oss gidder knapt å sjekke i det hele tatt. Det er omtrent tiden det tar å laste ned, sjekke om man får penger igjen, går i null eller får baksmell. Så trykker de «send», sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

Noen bruker likevel mer tid. De som får restskatt bruker i snitt 44 minutter, de som får igjen penger bruker 29 minutter i snitt, mens de som går i null kuriøst nok bruker minst tid av alle i snitt: 26 minutter. Det viser en fersk forbrukerundersøkelse Respons har utført for Sparebank 1.

Mandag fra klokken 11 til 13 svarer Skatteetaten på spørsmål om selvangivelsen på adressa.no. Send inn dine spørsmål nå.

Selvinnsikt

DNB Bank har spurt folk om de sjekker at selvangivelsen inneholder riktige opplysninger, og ni av ti svarer at de gjør det alltid eller til en viss grad. Det syns forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er positivt, men hun reagerer på at 15 prosent innrømmer at de ikke får med seg alle fradragene:

– Det er over en halv million personer. Skatteetaten har gjort det veldig enkelt med en god veileder som med få tastetrykk kan gi deg svar på hva du har krav på.

Hun reagerer særlig på at det er mange unge som ikke fører fradrag:

– Hele 30 prosent av de unge sjekker ikke fradragsmulighetene sine. Jeg tror det skyldes at privatøkonomi dessverre er nærmest fraværende i skolen. Unge har rett og slett ikke forutsetningene som skal til.

Orker ikke, gidder ikke?

Som økonomer syns nok Sandmæl og Gundersen skatt, renter og slikt er morsommere enn majoriteten gjør, og aversjon mot tall og utregninger kan være en årsak til at folk ikke bruker mye tid på å kontrollere:

– Før svettet folk i timevis med årsoppgaver, bilag og kalkulator, fylte ut punkt for punkt og stresset veldig. Mange syns det er helt topp å slippe alt det. Det er så veldig behagelig å bare åpne, kikke litt og registrere «jippi» eller «fillern», alt ettersom. De som får restskatt sjekker naturlig nok litt ekstra, men ikke mye, sier Gundersen.

Han er overbevist om at svært mange går glipp av penger fordi de ikke saumfarer selvangivelsen for feil og sjekker mulige fradrag.

– Har vi for god råd?

– Kanskje. For veldig mange betyr det faktisk ikke så mye om de får en tusenlapp eller to i baksmell, det føles som små summer i den store sammenhengen. Men det er ikke hele forklaringen, de som bruker aller minst tid på å sjekke tall og opplysninger, er unge og de med lave inntekter.

Bør stille diagnose

Over 3,4 millioner skattytere i Norge er elektroniske brukere og mottar selvangivelsen digitalt. En uke før innsendelse hadde skatteetaten nesten 700.000 uleste selvangivelser i systemet. Skattedirektør Hans Christian Holte gikk ut og minnet folk om at de faktisk er pliktig til å sjekke selvangivelsen.

Gundersen i Sparebank 1 minner om verdien av å sammenligne selvangivelser for flere år tilbake:

– Det er så rart at folk ikke tar seg bare lite grann mer tid for å bli litt kjent med sin egen økonomi. Se på postene, sammenlign med tidligere år og finn ut om økonomien din går i riktig retning, råder han.