Onsdag satte Det norske-aksjen årsrekord på 60,10 kroner på Oslo Børs etter at selskapet la fram tall for første kvartal.

Det betyr at aksjekursen har steget med 50 prosent siden årsskiftet, og 33 prosent høyere enn da Det norske fikk på plass en ny låneavtale med kreditorer i begynnelsen av april. Det norske har nå en børsverdi på tett oppunder 12 milliarder kroner.

- Det har vært et virkelig godt kvartal, innledet Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik da han presenterte rapporten for første kvartal.

Lånetrøbbel

Det norske kom i pengetrøbbel etter at oljeprisen falt like etter kjøpet av Marathon Oil Norge for 2,1 milliarder dollar, tilsvarende 15,8 milliarder kroner etter dagens kurs. Ved årsskiftet var egenkapitalen så lav at selskapet lå an til å bryte en bestemmelse i avtalen med en gruppe långivere.

1. april aksepterte långiverne en ny avtale, som riktignok kostet Det norske dyrt, men som har bidratt til å skape ro rundt selskapet. Analytikere Adressa.no har vært i kontakt med, mener Det norske lever godt med høyere renter dersom alternativet er å hente inn ny egenkapital fra aksjonærene.

Onsdag morgen meldte Det norske at selskapet vurderer å ta opp et nytt lån på 2,25 milliarder kroner, uten at det skremte vannet av aksjonærene. Finansdirektør Alexander Krane signaliserte på presentasjonen onsdag at med det nye lånet har Det norske nok penger til å betale for planlagte utbyggingsprosjekter de nærmeste årene, forutsatt at oljeprisen holder seg over 70 dollar per fat.

Hersvik vil kutte mer

Oljeprisfallet har også utløst en kampanje for å spare kostnader. Hittil har selskapet identifisert et kuttpotensial på mer enn 750 millioner kroner, som var det opprinnelige målet. Så langt er mange konsulenter satt på porten, og 35 ansatte har fått tilbud om sluttpakke eller tidligpensjon.

Onsdag lanserte Det norske-sjef Hersvik en ny fase i kuttprogrammet, der han blant annet ønsker å reforhandle avtalene Det norske har med leverandører.

- Det er snakk om mange avtaler, så det vil ta noe tid å få plass, understreket han.

Det norske produserte 65000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal, og hadde inntekter på 324 millioner dollar i kvartalet. Nettooverskuddet endte på beskjedne to millioner dollar etter skatt.