I går kveld kom nyheten om at tidligere Det norske-sjef Erik Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe etablerer oljeselskapet Okea.

Sammen med medgründerne Anton Tronstad og Knut Evensen er de på pengejakt. Allerede skal de ha hentet inn over én milliard kroner.

Dagen etter at nyheten sprakk har ikke telefonen til Haugane og Borten Moe stått stille.

Flere har tatt kontakt med ønske om å jobbe, tilby konsulenttjenester eller investere, forteller de.

Vil drive enkelt

- Send CV, oppfordrer Haugane med et glis, og legger til:

- Men en persons holdninger har større betydning enn en CV. Å ha stor vilje og glede for selskapets filosofi er langt viktigere.

Adresseavisen var med da de to kameratene, som inntil nylig var kolleger i det statlige SIVA, spiste enkle ostesmørbrød til lunsj hjemme på gården til Borten Moe på Leinstrand.

Det nye oljeselskapet skal sette enkelhet i første rekke, forteller de.

- Mye av kostnadene i oljebransjen drives av at så mange skal være involvert i beslutningsprosesser. Aker skryter av at de brukte 1500 timer på å konstruere stålrammer på Verdal. De burde skryte hvis det var snakk om 15 timer, sier Haugane.

- Oljens svar på Ikea

Å gjøre det enkelt er vanskeligere for store, etablerte aktører, slår han fast.

- Målet vårt er å holde dette lite. Som Anton Tronstad sa: Vi skal aldri bli over 30 personer. Linja vår er at hver eneste krone skal begrunnes.

- En slags Rema-filosofi?

- Vi vil være oljeindustriens svar på Ikea! Navnet vårt ligner jo ganske mye også, sier Haugane.

Rekruttering av medarbeidere skal etter planen begynne til høsten. I går signerte Haugane leiekontrakt for firmaet i øverste etasje på Verftstomta, der også Polaris Media og Adresseavisen skal holde til.

Leverte oppsigelse

Selskapet har som mål å gå inn i de «beste av de ikke utbygde prosjektene» på norsk sokkel. Målet er å skape lønnsomhet i funn - der ingen hittil har klart å skape lønnsomhet.

- Så spør folk: Hvorfor bry seg om det som ingen vil ha? Det vil bli marginalt med penger! Men «marginalt» i oljebransjen er jo å tjene én milliard kroner, sier Haugane.

Ola Borten Moe leverte oppsigelsen sin i Siva torsdag denne uka. Det var Erik Haugane som fikk den tidligere statsråden inn i foretaket etter valget i 2013, da de rødgrønne mistet regjeringsposisjonen.

Nå har eks-statsråden én måneds oppsigelse. Haugane sluttet selv i selskapet i desember i fjor. På spørsmål fra Adresseavisen om det nye oljeselskapet var på trappene allerede i Siva-perioden, svarer de begge konsekvent nei.

- Få statshemmeligheter

Ola Borten Moe avviser også at tiden som oljestatsråd vil gi ham spesielle fortrinn i oljebransjen.

- Jeg tror ikke man skal overdrive betydningen av det, sier han.

- Du har inngående kjennskap til alle interne, politiske prosesser på dette feltet?

- Ja. Men det er stor åpenhet i den norske forvaltningen. Heldigvis. Men det jeg har fått fra min tid som politiker innen oje og energi, er en veldig interesse for feltet. Det er dynamisk, og nå kan jeg bidra med dynamikk selv.

- Så det du vet, det vet alle andre også?

- Min erfaring er at vi har overraskende få statshemmeligheter i dette landet. En del prosesser var jeg tidlig inne i, men resultatene blir jo kjent. Hvis den norske forvaltningen hadde vært ansvarlig for tildeling av fotball-VM, så hadde det ikke havnet i Qatar, for å si det sånn.

- I din tid som statsråd fikk du mye kritikk fra miljøbevegelsen...

- Uberettiget kritikk.

- ...som mente du var for vennlig innstilt til oljebransjen. De hadde rett?

- Snarere tvert imot. Jeg opplever at vi som nasjon er samstemte på at eksisterende oljeressurser må forvaltes mest mulig effektivt og til lavest mulig kostnad. Og det er dette vi skal holde på med, svarer Borten Moe.