- Barnetrygden kommer inn på min konto hver måned og går inn i det store sluket, sier Åshild Amland (31) til aftenposten.no.

Hun fikk nettopp sønnen Melvin (5 uker) og har et barn fra før.

Ikke prisjustert siden 1996

Barnetrygden er i dag på 970 kroner per barn, og har vært frosset på nøyaktig samme kronesum helt siden 1996.

Om man hadde tatt hensyn til prisstigningen ville barnetrygden i dag vært på 1393 kroner per barn, viser en beregning Aftenposten har gjort ved hjelp av Statistisk sentralbyrås valutakalkulator.

Det betyr at barnetrygden i dag er verdt over 5000 kroner mindre i året enn den var i 1996.

For Amland og andre gjennomsnittlige småbarnsfamilier med to barn beløper det årlige tapet på at barnetrygden ikke er prisjustert seg dermed til 10 000 kroner.

Den siste uken har det stormet rundt barnetrygden, etter at Høyre-politiker Kristin Vinje i Aftenposten tirsdag foreslo å fjerne barnetrygden, og i stedet gjøre barnehage og skolefritidsordning (SFO) gratis for alle barn.

- 970 kroner er en lav sum

- Summen man får i barnetrygd i dag er veldig lav om man tar hensyn til prisen på mat og lignende. Det blir mer en symbolsk utbetaling, sier Maria Mehlum (38).

Hun har tre barn og er på samme barnselgruppe som Amland.

- Barnetrygden bør inntektsreguleres slik at familier med lave inntekter får mer enn i dag. Den skal sikre at vanlige folk har råd til fotballsko til barna sine og den typen ting, mener hun.

Tobarnsmor og barselgruppedeltager Christina Longden (33) er enig.

Både hun og Mehlum har valgt å sette barnetrygden på egen konto til større utgifter i løpet av barnas oppvekst.

- 970 kroner er en veldig lav sum om man tar hensyn til hva pengene er ment å dekke. Det kan være en god idé å differensiere barnetrygden slik at de med dårlig råd får mer enn i dag, sier hun.

LES OGSÅ: Flere over 40 år får barnetrygd

AUF: Bør dobles og skattelegges

I Aftenposten fredag tar alle de fire ungdomsorganisasjonene på borgerlig side til orde for at barnetrygden bør behovsprøves.

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom Atle Simonsen mener familier som tjener over én million kroner til sammen bør miste barnetrygden.

AUF-leder Mani Hussaini er på en helt annen linje.

- Dette er nok et eksempel på regjeringens usosiale profil. De tar penger fra vanlige familier med vanlige inntekter og gir milliarder i skattekutt til de med størst formue, sier Hussaini.

Han mener regjeringspartiene bør konsentrere seg om å fjerne kontantstøtten, og beholde kontantstøtten. Hussaini viser til at den store reformen det siste tiåret har vært å sikre billige barnehageplasser til alle.

- Men AUF mener det nå er på tide å øke barnetrygden. Vi vil doble og skattlegge den, sier han.

Horne: Barnetrygden bør prisjusteres

Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) mener barnetrygden burde vært prisjustert.

- Frp er det eneste partiet som hele veien har tatt til orde for prisjustering. Jeg ser at SV har kommet etter nå som de er ute av regjering, sier Horne.

- For mange er akkurat de kronene de får hver måned i barnetrygd det som skal til for at de skal kunne kjøpe de ekstra støvlettene eller vinterdressen, påpeker Horne.

Hun konkluderer med at det ikke er politisk flertall for å prisjustere barnetrygden, og mener det er behov for en debatt om støtteordningen i dag er målrettet nok.