- Jeg akspeterer ikke at billettpengene jeg bruker skal gå rett i lomma på et privat selskap fra utlandet. Regjeringen vil stjele fra felleskapet.

LO-leder i Trondheim Jon Peder Denstad var klar i sin tale under den politiske streiken på sentralbanestasjonen i dag.

Teater med masker

Mellom 250 og 300 personer var på plass, og det ble både drama, taler og musikk under markeringen.

Noen av jernbaneverkets folk spilte stykket "selg, selg", hvor de blant annet kuttet jernbaneskinner i to, og viste tydelig hva de mener om regjeringens forslag til Jernbanereform, som behandles i Stortinget i dag.

Det er medlemmene i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund som er i politisk streik. Alle tog i Norge står stille mellom klokken 10 og 13 som aksjonen varer.

Også leder i Statsbanenes verkstedforening, Jomar Kvitland var klar:

- I Sverige og England så ser vi at strekninger blir lagt ned i utkantstrøk når de ikke lenger er lønnsomme. I Norge har vi gitt tilbake til innbyggerne ettersom staten betaler for jernbanen. Pengene som brukes går direkte tilbake til samfunnet, messet han.

Beklager konsekvensene

Når markeringen avsluttes rundt klokken 12, vil samtlige gå tilbake til sine arbeidsplasser.

– De fleste går til Marienborg. Mellom klokken 12 og 13 vil det derfor være flere hundre jernbanefolk i Trondheim sentrum, sier opplyser Kvitland.

Forbundsleder Rolf Jørgensen i Norsk Lokomotivmannsforbund beklager konsekvensene streiken får for passasjerene.

– Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en som jernbane som de fortjener, sier Jørgensen til NTB.

Tog som er underveis når streiken starter, vil stanse på nærmeste stasjon og vente til streiken avsluttes. Det blir ikke kjørt alternativ transport under streiken, opplyser NSB

Privatisering

Regjeringen og samarbeidspartiene la fram forslaget til omorganisering av norsk jernbane den 11. mai.

Et jernbanedirektorat skal få det overordnede ansvaret og skal styre og koordinere norsk jernbane. Direktoratet skal også organisere konkurranseutsetting av togdriften, noe de fire partiene ser for seg kan skje på enkelte strekninger fra 2016 eller 2017. I tillegg til det nye direktoratet, skal ett selskap ha ansvar for infrastrukturen.

Forbundene mener forslaget legger til rette for privatisering og en fullstendig oppsplitting av dagens jernbane. De reagerer også på det de mener er en hastebehandling av saken, og manglende involvering og konsekvensanalyser.

Jernbaneverkets folk med teater under den politiske streiken i Trondheim mandag. Foto: Kirsti Kringstad
Jernbaneverkets folk med teater under den politiske streiken i Trondheim mandag. Liten tvil hva de mener om regjeringens forslag. Foto: Kirsti Kringstad
Mellom 250 og 300 deltok på markeringen i Trondheim Foto: Kirsti Kringstad
Togene står stille i hele Norge mellom 10 og 13 i dag, mandag. Foto: Christine Schefte