De to Trondheims-bedriftene skal bygge og oppgradere fire store transformatorstasjoner for Statnett på Sørvestlandet.

Salgsdirektør Andreas Lien sier at de største stasjonene dekker et område på flere fotballbaner, og arbeidet vil pågå fra nå og ut i 2018.

– Dette er knutepunktene i de store motorveiene i strømnettet, sier Lien, som forteller at de har konkurrert med bedrifter fra hele Europa om kontrakten.

Avtalen omfatter levering av komplette anlegg og har en verdi på rundt 500 millioner kroner. Siemens i Trondheim skal lede prosjektet og levere elektroinstallasjonene, og de har fått med seg Reinertsen til å bygge infrastruktur.

– Dette er den største kontrakten som er gitt innenfor denne type stasjoner i Norge så langt. Det som er skikkelig gøy er at vi fant en partner i Trondheim som vi har jobbet tett sammen med i tilbudsfasen, sier Lien om samarbeidet med Reinertsen.

Kraft til utlandet

De nye transformatorstasjonene ligger i Statnetts såkalte Vestre korridor, i Kvinesdal, Ertsmyra og Saurdal. I tillegg skal stasjonen i Sauda oppgraderes. Prosjektet er en forutsetning for Statnetts arbeid med å bygge nye overføringslinjer til Storbritannia og Tyskland, som krever at sentralnettet mellom Kristiansand og Sauda får et spenningsnivå på 420 kilovolt (kV).

Lien sier at Siemens nylig har gjennomført et lignende prosjekt på den nye Ørskog-Fardal-linjen som skal sikre strømforsyningen til Midt-Norge, men der var det Statnett selv som sto for anleggsarbeidet. Nå ble elektro- og anleggsarbeid inkludert i én pakke.

Nå håper partnerne å være godt posisjonert før lignende utbedringer av strømnettet.

– Både Statnett og de regionale nettselskapene står foran store investeringer, så markedet er sikkert og godt. Vi ser veldig lyst på situasjonen, og vi vil også øke staben for å møte behovet for arbeidskraft, sier Lien.

Han sier at de har et tett samarbeid med ingeniørutdanningene ved NTNU og Hist, som ligger mellom den nye samarbeidsaksen mellom Siemens på Sluppen og Reinertsen på Brattøra.

Milliardinvesteringer

Siemens' ingeniører vil nå starte med design og prosjektering av transformatorstasjonene, mens ingeniørene hos Reinertsen vil starte planlegging av anleggsarbeidet. Rundt ti medarbeidere i hvert av selskapene vil arbeide med prosjektet.

Anleggsdirektør Anton H. Husøy hos Reinertsen sier det er en svært viktig kontrakt for dem, både på grunn av størrelsen i seg selv og på grunn av kommende prosjekter.

– Det er mange milliarder som skal investeres i strømnettet over hele landet fremover, selv om det ble en liten tenkepause på Fosen. Det er klart det er viktig å vise at vi er konkurransedyktige opp mot en kompetent og krevende kunde som Statnett, sier Husøy.

Ville bidra på Fosen

At Statkraft nylig vraket planene om vindkraftutbygging på Fosen og i Snillfjord var en strek i regningen for både Siemens og Reinertsen, siden det også kan bety at Statnett dropper sine planer om ny overføringslinje i det samme området.

Andreas Lien i Siemens sier at de allerede hadde gjort store investeringer i tilbudsarbeidet.

– Det betyr at de mulighetene står litt på vent nå, men vi får se hvordan det ender. Vi hadde ambisjoner om å være med på prosjektet, men vi får se om Trønderenergi og de andre medeierne klarer å realisere utbyggingen uten Statkraft, sier han.

Dimensjoner: Anlegg av typen som Siemens har laget for Statnett på Ørskog-Fardal-linjen skal de samarbeide med Reinertsen om. Foto: Siemens