- Nei, tvert imot. Nå ringer folk fra hytter overalt og vil reise på grunn av lavtrykket. Det tolker vi som at de er mer bekymret for været her hjemme, svarer marked- og kommunikasjonskonsulent Christine Hafnor i reiseselskapet Apollo, på spørsmålet om folk fortsatt vil reise til Hellas.

Både Apollo og Star Tour har sendt flere nordmenn til Hellas i sommer enn i fjor.

- Hellas har solgt bedre i år enn i fjor. I juni har vi solgt 37 prosent flere turer enn i samme måned i fjor, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

Dårlig vær

Hun mener salgsøkningen kanskje skyldes det dårlige sommerværet i hele landet.

- Men den siste uken gikk det litt ned, for da var det fint vær. Men det var likevel ni prosent bedre enn i fjor, sier Aspengren.

Star Tour frakter rundt 35 000 nordmenn til Hellas i juli og august. Fra Værnes flyr selskapet til de greske øyene Kreta, Rhodos og Samos.

- Avbestiller ikke

Søndag sa grekerne nei til kravene fra kreditorene i EU og Det Internasjonale Pengefondet (IMF) i en folkeavstemning. I en kommentar sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen at dette blir en full humanitær krise i Hellas etter hvert.

Ifølge Apollo har ingen avbestilt turer til Hellas på grunn av den økonomiske krisen landet er i.

- Vi har ikke merket at det er mange avbestillinger. Vi får mange telefoner og spørsmål på Facebook. Vi gir folk tips om å ta ut penger før de kommer på flyplassen i Norge, hvor det kan være køer, sier Hafnor.

Hun opplyser at Apollo har solgt 97 prosent av reisene sine til Hellas, og at det kun er strøplasser igjen. Åtte av ti reiser selskapet selger går til Hellas.

- Bestiller fortsatt

Ving har solgt ni av ti av sine reiser til Hellas i juli, og det er derfor få restplasser igjen, ifølge markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Løkaas Fossum i Ving. Heller ikke Ving-kundene har droppet Hellas-turen i år.

- Vi har fått noen avbestillinger for august og september, men samtidig har nye bookinger kommet inn. Vi har ikke merket noen stor redsel. Folk er mer bekymret for det norske sommerværet enn den økonomiske uroen i Hellas, sier Fossum.

Ving frakter rundt 44 000 nordmenn til Hellas i år, og har solgt 1000 flere turer til landet enn i fjor. Selskapet har turer fra Værnes til Kreta og Rhodos.

- Ta med kontanter

På grunn den økonomiske krisen råder alle de tre reiseoperatørene folk som skal til Hellas om å ta med seg euro i kontanter fra Norge.

- Vi råder dem til å låse pengene inn i safen på hotellet. De bør også ta med forskjellige typer kort, i tilfelle noe er galt med kortene, sier Hafnor i Apollo.

- Ta med litt mer kontanter. Jeg skal selv til Hellas i sommer, og vil ta med litt mer enn vanlig, sier Fossum i Ving.

Hyppigere kontakt

Reiseselskapene forteller at de nå er hyppigere i kontakt med egne ansatte i Hellas, hoteller og gjester enn vanlig.

- Folk har flere spørsmål og vi snakker med lokale guider løpende. Situasjonen er rolig, folk får tatt ut penger og det er trygt å reise, sier Aspengren i Star Tour.

- Vi følger med. Men så lenge alt fungerer som normalt så gjør vi ikke noe. Skulle situasjonen endre seg har vi beredskapen og erfaringen med hvordan vi skal håndtere endringer, sier Fossum.