Midt mellom hvitmalte trehus og sykehjemmet i Leksvik sentrum, ligger Røstad kraftverk. Litt bortgjemt, men likevel lett å finne, helt nede ved bredden av Innerelva.

Drøye fire uker har gått siden småkraftverket, som ble utbygd så sent som i 2010, ble kjøpt opp. Nærmest som en liten koloni, ligger det nå britiskeide anlegget ved elva som har gitt kommunen i Nord-Trøndelag strøm siden 30-tallet.

- Svært krevende

- Vi har gitt opp å eie på grunn av den finansielle situasjonen med høy gjeldsgrad. Alle trodde småkraftverk skulle bli en kjempeinntekt. Men det har ikke vært det klondyket man trodde det skulle bli. Bransjen er rett og slett ikke så attraktivt, sier Eirik Frantzen, administrerende direktør i Nordkraft.

Se også: Interaktivt kart - her kan det komme kraftverk i din kommune

Selskapet eide tidligere kraftverket i Leksvik. Men i sommer besluttet Nordkraft å selge dette og 12 andre nyere småkraftverk i hele Norge. Med det har selskapet kvittet seg med samtlige av sine småkraftverk.

- Å eie anleggene ble svært krevende med tanke på kapital. Det ble derfor besluttet å selge for å redusere gjelden hos selskapet, forklarer Frantzen.

Regnskapstall viser at Nordkrafts årsresultat gikk fra 83 millioner i 2012 til minus 33 millioner i 2013.

Britisk milliardselskap

Det britiske investeringsselskapet SL Capital Partners, med hovedkontor i Edinburgh i Skottland, signerte kontrakten og kjøpte Nordkrafts 13 småkraftverk i slutten av juni. Selskapet forvalter over 300 milliarder norske kroner for 4,5 millioner kunder i hele verden.

Grunnet ferie har ikke kjøperne vært tilgjengelig for kommentar, men skriver i en pressemelding at de ser på investeringen som starten på et tillitsbasert samarbeid med Nordkraft, som vil stå for driften av kraftverket.

Les også: Milliardseier for småkraftverk

- Småkraftverk er et vekstområde i markedet over hele Europa, og vi vil fortsette å jobbe mot flere kjøp innen denne sektoren også i framtiden, sier administrerende direktør for infrastruktur, Dominic Helmsley.

SL Capital Partners har også nylig investert i naturgassektoren i Finland, som en del av sin satsing på energibransjen i Norden.

- Vellykket samarbeid

- Vannkraftsektoren i Norge er en av de mest utviklede i verden, og vi har stor tillit til at vårt samarbeid med Nordkraft vil bli vellykket, sier Graeme Gunn i SL Capital Partners i pressemeldingen.

Men kraftverket i Leksvik er langt ifra det eneste som har havnet på utenlandske hender i løpet av det siste året. Totalt er 13 småkraftverk i Nord- og Sør-Trøndelag solgt til investorer utenfor Norges grenser siden sommeren 2014. På landsbasis er tallet 51.

Les også: Småkraftforeninga bekymret for salg av kraftselskap

Frantzen sier at Nordkraft på langt nær har solgt sitt siste småkraftverk i Norge og Trøndelag. Og selskapet har allerede flere opsjoner for videre utbygging på hånden.

Spredt utover Europa

- Vi er i ferd med å ferdigstille kraftverket i Fjelna i Hemne og Hesjeberg i Gratangen. Fjelna er bare detaljer unna å bli solgt, og det samme vil trolig skje med Gratangen innen kort tid. Vi ønsker å fortsette å bygge ut, men i samme rolle som nå. Nordkraft skal stå for driften, mens utenlandske eiere står på eiersiden, forklarer han.

Men Nordkraft er så langt bare det siste selskapet i rekken av norske utbyggere som har gått til salg det siste året. På listen finner man også Norsk Grønnkraft og Salvesen og Thams.

Les også: - Vi er inne i en fase der det ser mørkt ut

På kjøpersiden står det tyske investeringsselskapet Aquila Capital og Bekk og Strøm. Sistnevnte har det østerrikske investeringsfondet Enso Hydro som hovedaksjonær, med over 60 prosent av aksjene.

Til tross for valget om å selge, mener Frantzen at investeringene de utenlandske selskapene nå står for, ikke er risikofylte over lengre tid.

- Risikoen for lave strømpriser er stor på kort sikt, men ikke på lang sikt. Man kan også spørre seg om det er trist at utenlandske eiere kjøper opp norsk vannkraft. Men man må huske at de ikke kan flytte fallretter eller selve kraftverket. Det er derimot synd at norske pensjonsselskap ikke har samme muligheten som utenlandske. Svenskene har det, så hvorfor ikke vi, sier Frantzen.