Mens etterdønningene av augusts mest regnfulle døgn siden krigen fortsetter å pøse vann ned over Torvet i Trondheim, sitter Håkon Wærnes Øfsti (12) og Birk Røstum Stabell (11) i dyp konsentrasjon med hver sin penn.

Penna er ei loddepenn og Birk og Håkon er i ferd med å lage sin første blinkende lampe fra bunnen av.

– Jeg har laget et blinkebrett! Jeg tok bare et kretskort, satte på lyspærer og de andre komponentene og loddet dem sammen. Nå kan jeg justere farten på blinkingen ved å vri på denne bryteren, forteller Håkon.

Trosset været

De to guttene hadde fredag tatt turen fra Høyeggen skole i Melhus for å delta på den mest utadvendte delen av teknologifestivalen Trondheim Playground, nemlig Maker Faire Trondheim. Fredag var 15-20 skoler til stede på festivalen, og sørget for bra liv på Torvet.

Over 80 utstillere har satt opp telt i sentrum og fylt dem med alskens oppfinnelser og teknologier. Kreativiteten blant utstillerne var til tider stor. Blant annet har verkstedet og «hackerspacet» Hackheim, laget et keyboard som man kunne spille på ved hjelp av bananer.

Samme gjeng sørget også for at flere forbipasserende skvatt så de hylte ved hjelp av de vandrende juicekartongene som spradet for egen maskin utenfor utstillerteltet.

Fornøyd festivalsjef

Festivalsjef Frode Halvorsen er fornøyd med årets utstillere.

– Dette er en festival som hyller skapergleden og hvor det er like viktig å prøve og feile, som å lykkes. Vi har noen utrolige skapelser her, alt fra avanserte roboter, til lekne oppfinnelser som er laget mest for gøy. Her kan folk få teste ut flere teknologier, og se hvor kreativt Trondheim egentlig er, sier Halvorsen.

Et annet sted hvor man kunne teste kreativiteten, var i det postapokalyptiske supermarkedet til Morten Skogly og Camilla Dirdal. De hadde samlet inn en rekke kasserte elektroniske apparater, og oppfordrer folk til å komme og skru selv, og skape nye ting av det gamle.

– Dette er supermarkedet etter at alt har gått galt. Loppemarked hørtes litt kjedelig ut. Men vi vil at folk skal gjenbruke innmaten i disse elektroniske apparatene til å skape nye ting. For eksempel kan man lage en 3D-printer ved å bruke denne gamle scanneren, denne faksmaskinen og noen deler fra Kina, sier Skogly.

Bytter sportsutstyr

Et av festivalens tema i tillegg til teknologi og skaperkraft, er også miljø og gjenbruk. Det sørger blant andre Renholdsverket for. Tone Olden har møtt opp med fullt brukbare sykler, slalomski, langrennsski, snowboard og lignende som er hentet på gjenbrukstorget på Heggstadmoen.

- Så langt har vi byttet en liten sykkel mot et par skøyter. Vi håper at folk møter opp med sportsutstyr de vil bli kvitt, og kan komme hit og bytte det mot utstyr de har bruk for, sier Olden.

Festivalen fortsetter for fullt lørdag.