Daglig leder Torkild Reinertsen forteller at det gikk bra for selskapet i løpet av de første ni månedene i fjor. Så falt plutselig oljeprisen som en stein.

- Vi forsøkte å holde igjen så lenge som mulig på kapasiteten blant ingeniørene våre. Vi ventet ikke at nedturen ville bli så alvorlig og langvarig som den har blitt. Når noen hundre ingeniører ikke har noe å gjøre i tre måneder, da går pengene fort, sier Reinertsen.

Konsekvensen ble et driftsunderskudd i konsernet på 115 millioner. Selskapet har de siste årene hatt en kraftig vekst i olje- og gassdivisjonen, og i fjor endte omsetningen i konsernet på 3,97 milliarder, en økning på rundt 200 millioner fra året før. De to siste årene før oljenedturen ansatte selskapet også over 300 nye ingeniører per år. Denne veksten gjorde det ekstra kostbart da nedturen først kom og ansatte ble sittende uten oppgaver.

400 færre

Reinertsen er Trondheims største bedrift, og hadde ifølge tall fra NAV 1777 ansatte i Trondheim ved inngangen av 2015. Siden i fjor høst har selskapet kvittet seg med rundt 400 ansatte i forskjellige deler av landet, de aller fleste innen olje- og gass. Det er ikke er planer om å si opp flere, men Reinertsen sier at størrelsen på bemanningen blant annet avhenger av hvordan oljeprisen utvikler seg videre.

Han er imidlertid klar på at selv om oljenedturen er veldig trist for de ansatte som har mistet jobben, er den også en mulighet for selskapet.

- Det er lett å glemme at vi fortsatt har 1200 ingeniører i selskapet. Vi er i en unik posisjon for å øke markedsandelen vår. Målet er å kutte alle kostnader med 30 prosent uten å miste marginer, og akkurat nå er kostnadssiden i oljeindustrien viktigere enn at oljeprisen stiger sterkt igjen. Får vi ned kostnadsnivået blir prosjekter plutselig lønnsomme igjen. Vi ser for oss en fremtid i olje- og gassbransjen i flere tiår fremover, sier Reinertsen.

Sliter i Russland

Reinertsen-konsernet har også virksomhet utenfor Norge og har datterselskaper i Sverige, Polen og Russland. Disse selskapene driver både med engineering-tjenester og fabrikasjon innen olje- og gassbransjen. Reinertsen har vært til stede i Russland i til sammen ti år, og har både et eget verft og mange ingeniører der. I fjor gikk imidlertid Russland-satsingen dårlig for selskapet . Torkild Reinertsen anslår at rundt halvparten av tapet i konsernet skyldes vanskelige forhold der borte.

- Markedet i Russland er særlig vanskelig på grunn av sanksjonene. Det gjør at oppdragsgiverne våre ikke får finansiering til å utvikle prosjektene. I tillegg har det blitt mye politikk i beslutningene som tas, og denne politikken favoriserer ikke akkurat utenlandske selskaper. Russerne vil helst gjøre alt selv, selv om de ikke klarer det.

- Blir Reinertsen diskriminert etter at sanksjonene trådte i kraft fordi dere er et norsk selskap?

- Altså, det har ikke blitt lettere.

Gir ikke opp Russland

Det er imidlertid uaktuelt å gi opp Russland, og når Adresseavisen snakker med Torkild Reinertsen på telefon sitter han da også på en flyplass i St. Petersburg. Nettopp for å pleie kunderelasjoner og holde seg oppdatert på det han fortsatt mener er et marked med enormt potensial.

- Vi har lært oss russisk, og vi er registrert som eget selskap i Russland. Vi kan ikke bare kaste bort ti års satsing. Nå reduserer vi satsingen på verftet vårt her borte, men på ingeniørsiden er det heller snakk om å oppbemanne enn å nedbemanne. Vi er veldig konkurransedyktige og trenger dette markedet som støtte til vår norske virksomhet, sier han.

Tøft også i år

Selv om utsiktene for 2015 er noe bedre enn for fjoråret, er Reinertsen usikker på om selskapet vil gå i pluss i år. Kostnadene er redusert kraftig, og i sommer ble entreprenørdelen i konsernet solgt til Veidekke. Formålet er å konsentrere seg mer om kjernevirksomheten og sikre kapital. Men kostnadene i forbindelsene med oppsigelsene kommer også på årets regnskap, samtidig som oljeselskapene ennå ikke har åpnet pengesekken for å sette i gang mange av prosjektene som ligger klare.

Reinertsen ser likevel positivt både på dette året og neste år.

- Ved å kutte kostnader tar vi markedsandeler. Jeg tror vi kommer styrket ut av denne oljenedturen, sier han.

Daglig leder i Reinertsen, Torkild Reinertsen, sier at selskapet har merket oljenedturen kraftig, og er lei seg for at de har måttet si opp 400 ansatte. På samme tid ser han nedturen som en mulighet til å effektivisere bransjen og for Reinertsen til å ta markedsandeler. Foto: jens petter søraa, ADRESSEAVISEN