- Folk senker skuldrene og regner med svært lave renter i uoverskuelig fremtid. De låner mer og byr høyere på boliger. Da presses boligprisene høyere, og nivået er allerede for høyt.

Det sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund til Adresseavisen.

- Jeg vet at renta igjen kommer til å gå opp, så jeg tar høyde for det når jeg ser etter et nytt sted å bo, sier Gry Hege Schjølberg som er på boligjakt.

- Norske husstander har allerede 3000 milliarder kroner i gjeld. Med økende arbeidsledighet kan vi havne i en situasjon hvor flere misligholder lån, og flere blir tvunget til å selge boligen samtidig. Da vil boligverdiene falle raskt, sier Geving.

- Er dette en boligboble?

- Jeg kan ikke si at det er en boble, men vi er opptatt av at man ikke skal bygge en enda større fallhøyde, svarer Geving.

Kan komme flere kutt

Torsdag satte Norges Bank ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Dermed havnet rentenivået under én prosent - 0,75 prosent er det laveste nivået på styringsrenta i Norge noensinne.

Rentekuttet kom til tross for at en rekke økonomiske eksperter ventet at sentralbanken ville utsette et nytt rentekutt. Norges Bank skal ha rentemøter både i november og desember.

Kuttet ble i all hovedsak begrunnet av tre forhold: Oljeprisen er lav, og har falt ytterligere. Også veksten i brutto nasjonalproduktet har avtatt, og sentralbanken forventer at veksten vil være lav lengre enn tidligere antatt. Samtidig har den norske arbeidsledigheten økt. Å justere ned styringsrenta blir sett på som et tiltak for å stimulere til mer økonomisk vekst.

De største bankene i Norge, inkludert DNB, Danske Bank, Sparebank1 SMN og Nordea, fulgte nær umiddelbart opp rentekuttet med å senke boliglånsrenta til sine kunder ned mot to prosent.

Ikke gjeldsslave

På Moholt holder DnB Eiendoms megler Usanthan Lucas visning på en borettslagsleilighet. Gry Hege Schjølberg er innom for å ta en titt på to-romsleiligheten som skal selges. Schjølberg er glad for at renta nå går ned, men tror ikke det gjør at hun blir fristet til å investere over evne.

- Jeg har nettopp solgt min gamle leilighet, og er på jakt etter en ny. Jeg har ikke vært på så mange visninger, men følger med på nettet. Selvsagt er det fint at renta går ned, men jeg vet at den kommer til å gå opp igjen. Derfor tar jeg høyde for andre tider når jeg ser meg om etter et nytt sted å bo. Jeg ønsker ikke å bruke alle mine penger på leilighet, slik at jeg ikke får råd til noe annet. Hvem ønsker vel å sette seg i en situasjon som gjeldsslave når renta går opp igjen, sier hun og skriver seg opp på megleren skjema.

- Trumfer andre tiltak

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund sier det var forventet at bankene ville senke boliglånsrenta.

- Det stimulerer til boligoptimisme i markedet, og kanskje særlig i Oslo. Regjeringen jobber med flere tiltak for å dempe boligprisveksten, blant annet gjennom mer bygging, men å kutte styringsrenta trumfer alle disse tiltakene, sier Geving, som understreker at han har «stor respekt» for Norges Banks vurderinger.

- De har en vanskelig oppgave. Norsk økonomi går dårligere enn forventet, og de ønsker å fyre opp næringslivet med lavere rente og svekket krone. Vi får håpe at det virker. Men risikoen er at de stimulerer til høyere låneopptak. Vi er redd for at dette er en feilvurdering, sier Geving.

Kuttet i boligrenta skjer samtidig som gjeldsgraden i norske husholdninger er rekordhøy. Hver nordmann skylder rundt 600 000 kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå. En stor andel av gjelden er knyttet til bolig, der prisene i markedet fortsetter å øke, spesielt i hovedstaden.

Mer gjeld enn verdiskapning

- Gjelden i norske husholdninger og foretak øker, og den øker raskere enn verdiskapningen i fastlandsøkonomien, sa Ida Wolden Bache, som er direktør for finansiell stabilitet i Norges Bank, under pressekonferansen torsdag.

Gjeldsveksten i husholdningene har tiltatt bare de siste månedene. Foretakenes gjeld er moderat, sa Bakke, men understreket at foretaksgjelden i stor grad er knyttet til næringseiendom. Også i markedet for næringseiendom er det sterk prisvekst.

I forkant av rentemøtet uttalte sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank at det var vanskelig å spå et utfall:

- Vi vet ikke hvordan Norges Bank vil vurdere risiko. Er det mer risikabelt med høyere boligpriser eller lavere økonomisk vekt? sa Jullum.

Torsdag fikk vi svaret.

Bekymret: Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at rentekuttet vil gi økte boligpriser. - Norske husstander har allerede 3000 milliarder kroner i gjeld, påpeker Geving. Foto: PRESSEFOTO