Salvesen & Thams eier 11.000 dekar eiendom, fem mindre kraftverk og store aksjeposter i en rekke selskaper hovedsakelig i Midt-Norge. De største er Simpro, Axess og Dynamic Rock Suport.

- Skal vokse kraftig

- Lokale eiere gir en helt ny mulighet til å skape vekst og verdier i lokalmiljøet og i hele regionen. Salvesen & Thams skal bli en sentral næringslivsaktør i Midt-Norge hvor vi skal drive næringsutvikling basert på aktivt eierskap, sier Wiggen.

Selskapets beskjedne omsetning på 19,5 millioner kroner, med et resultat før skatt på 6,9 millioner kroner, skal vokse kraftig med nye eiere, ifølge Wiggen.

- Vi har vært i kontakt med ulike miljøer og anser det som realistisk å få kapitalsterke krefter inn på eiersiden, sier Wiggen som i mai fikk sparken som toppsjef i Orkla etter 30 år i industrikonsernet.

Fem av ni ansatte i Salvesen & Thams er sammen med Wiggen om oppkjøpet.

Gir bort kirka

Salvesen & Thams ble stiftet i 1898 for å levere transporttjenester og elektrisk kraft til gruvedriften på Løkken Verk. Da gruvedriften ble lagt ned i 1987, skulle selskapet bevare og formidle Orklas historie i tillegg til å drive næringsutvikling på Løkken Verk og i regionen.

Orklas gjestebolig på Løkken skal fortsatt eies av Orkla.

Løkken kirke, som nå eies av Salvesen & Thams, vil bli tilbudt Meldal Kirkelige fellesråd sammen med et fond på en million kroner. De historiske eiendommene på Løkken knyttet til Thamshavnbanen, blir tilbudt stiftelsen Orkla Industrimuseum sammen med et fond på 20 millioner kroner.

- Museumsfondet skal bidra til å bevare gruvehistorien på Løkken Verk og sikre videre drift av Thamshavnbanen, sier Wiggen. Han er født og oppvokst på Viggja, som er nærmeste nabo til utskipningshavna påThamshavn.

Nå flytter Wiggen tilbake til Trøndelag etter mange år i Oslo, Sverige, Danmark og Tyrkia hvor han har jobbet for Orkla og Carlsberg.

- Wiggen bedre egnet

- Vi står vi midt i en transformasjonsfase hvor Orkla skal omdannes til å bli et merkevareselskap. Nye eiere er bedre egnet til å videreutvikle Salvesen & Thams, og ivareta oppgavene knyttet til Løkken Verk hvor vi opp gjennom årene har vi gjort en rekke investeringer, sier konsernsjef Åge Korsvold i Orkla.

Konsortiet forventes etablert i løpet av kort tid slik at transaksjonen kan gjennomføres før årsskiftet.