Regjeringen foreslår å bevilge 2,1 millioner kroner til Høgskolen i Nord-Trøndelag for å videreføre og trappe opp med nye kull de studieplassene som ble tildelt i 2011. Det gir en økning på 29 studieplasser fra 2012 til 2013. Regjeringen foreslår en økning på 713 000 kroner for å videreføre satsingen på de nye grunnskolelærerutdanningene. Totalt foreslås en bevilgning på 413,4 millioner kroner til høyskolen.

16,5 millioner til Ekne

Regjeringen foreslår å bevilge 16,5 millioner kroner til Falstadsenteret. Senteret mottok en ekstrabevilgning på 315 000 kroner i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i 2012, og regjeringen foreslår å videreføre denne økningen i 2013.Tilskuddet skal bidra til at Falstadsenteret kan drive et opplærings- og dokumentasjonssenter om fangehistorie fra andre verdenskrig, samt fremme kunnskap om demokrati, humanitær folkerett og menneskerettene.

E6 i Stjørdal

170 millioner kroner er avsatt til E6 Værnes – Kvithamar. Av dette beløpet er 65 millioner kroner forutsatt stilt til disposisjon av bompengeselskapet. Prosjektet omfatter en strekning på vel 5 kilometer mellom kryss med av- og påkjøring fra Trondheim lufthavn Værnes og Kvithammar, nord for Stjørdal. Vegen bygges med fire felt og vil på deler av strekningen avvikle både lokal- og fjerntrafikk. Omlegging av lokalvegsystemet og utvidelse av E14 inn mot kryss med E6 inngår i prosjektet. Anleggsarbeidene tok til i mai 2008, og prosjektet ventes åpnet for trafikk ved årsskiftet 2013/2014.

90 millioner kroner er satt av til prosjektet E6 Harran – Nes bru. Prosjektet omfatter omlegging av E6 på en 2,2 kilometer lang strekning nord for Harran sentrum, medregnet ny bru over Namsen og en 1,2 kilometer lang miljøgate i sentrum. Anleggsarbeidene startet i september i fjor. Prosjektet ventes åpnet for trafikk i oktober 2013, mot tidligere forutsatt i 2014.

Det er satt av midler til å sluttfinansiere utbyggingen av midtrekkverk på E6 ved Svemarka.

Penger til dobbeltspor

Gevingåsen jernbanetunnel mellom Hommelvik i Sør-Trøndelag og Hell i Nord-Trøndelag ble satt i drift i august 2011. Det er satt av 26 millioner kroner til avsluttende arbeider og sluttoppgjør i 2012.

Til sammen 50 millioner er foreslått avsatt til prosjektet Hell – Værnes, medregnet ny bru over Stjørdalselva og prosjektet Værnes holdeplass. Disse to prosjektene henger tett sammen.

Prosjektet Hell –Værnes omfatter dobbeltspor fra Hell stasjon og fram til Værnes holdeplass. Utbyggingen vil gi økt hastighet og kapasitet på strekningen og bidrar til mer nytte av den nye Gevingåsen tunnel.

Det planlegges ombygging av Værnes holdeplass med heving av plattform, nye heiser, nye innebygde rulletrapper og forbedret atkomst for reisende til og fra flyplassen, i forbindelse med at Avinor bygger om terminalen på Trondheim lufthavn Værnes. Drøftinger pågår mellom Jernbaneverket og Avinor om den konkrete utformingen av Værnes holdeplass og fordelingen av kostnadene til dette.

Disse to prosjektene må sees i sammenheng, og det foreslåtte beløpet i 2013 skal nyttes til videre planlegging og prosjektering, med sikte på mulig oppstart. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til Stortinget med forslag til kostnads- og styringsrammer.

Rock City-penger

Regjeringen foreslår å øke tilskuddet til Rock City i Namsos med 2 millioner kroner til 5,8 millioner kroner i 2013 som ledd i regjeringens satsing på kultur og næring.

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Stiklestad Nasjonale kultursenter med 0,9 millioner kroner slik at tilskudd 2013 blir 22,4 millioner kroner. Økningen skal blant annet gå til markering av grunnlovsjubileet i 2014.

Regjeringen foreslår å bevilge om lag 107,7 millioner kroner til regional utvikling. Tildelingen inkluderer midler til kommunale og regionale næringsfond. Inkludert er også en skjønnstildeling til fylker med regioner og lokalsamfunn med store omstillingsutfordringer (5 millioner kroner), og en skjønnstildeling til å dekke den statlige deltakelsen i det europeiske territorielle samarbeid (Interreg), i programmet der Nord-Trøndelag deltar.

Ny kai i Namdalseid

Regjeringen har fra 2007 gjeninnført ordningen med regionalt differensiert arbeidsgiveravgift. De områdene som ikke har fått gjeninnført 2003-satsene fullt ut, blir kompensert. Regjeringen foreslår derfor at fylket får tildelt kompensasjon for økt arbeidsgiveravgift. Midlene blir fordelt i første kvartal når departementet har beregnet forventet fylkesvis kostnadsøkning for 2013.

Det gjennomføres tiltak for å effektivisere bruk av energi i Forsvarets bygg i Nord-Trøndelag med målsetting om å redusere energiforbruket med 30 prosent i 2016 i forhold til 2006.

Regjeringen foreslår et prosjekt for etablering av ny kai i Namdalseid med en kostnadsramme på 134 millioner kroner. Planlagt utbetaling i 2013 er om lag 70 millioner kroner.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag sin side kan du lese mer om hvordan hver enkelt kommune kommer ut.