Rådmann Stein A. Ytterdahl i Trondheim legger mandag fram et nytt forslag til budsjett for 2013.

Det forrige budsjettforslaget ble sendt tilbake 17. oktober, etter at ordfører Rita Ottervik mente det måtte kuttes med 100 millioner kroner.

Sterk vekst av småbarn

I det nye forslaget foreslår rådmannen en reduksjon på 150 av de om lag 500 plassene som blir tilbudt barn uten rett til plass. Dette innebærer at det blir vanskeligere for foreldre med barn født etter 1. september å få barnehageplass.

Lovfestet rett til barnehageplass ble innført i 2009. Retten omfatter barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass.

I budsjettforslaget skriver rådmannen at veksten i aldersgruppen 1-5 år gir behov for 900 plasser til barn med rett til barnehageplass i planperioden. Dagens økonomi i kommunen gir altså ikke rom for å finansiere dagens barnehageplasser og den forventede veksten.

- Dette er en vurdert som en bedre tilpasning enn å redusere en allerede knapp bemanningstetthet i barnehagene, skriver rådmannen i budsjettforslaget.

En konsekvens av kuttet er at det også kan blir verre å få plass i ønsket område for barn født før 31. august.

- Tiltaket betyr at strukturen og kapasiteten i dagens tilbud endres, som igjen kan bety at barn som har plass, må bytte til en annen barnehage.

Hva mener du om det foreslåtte barnehagekuttet? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Mange flere føder om sommeren

I Trondheim har det de siste årene vært en kraftig vekst i antall fødende om sommeren. Dette har blitt satt i sammenheng med at mange vil sikre barnehageplass til sin håpefulle.

Samtidig som antall plasser for de som er født etter 1. september reduseres øker det kommunale tilskuddet til de private barnehagene. Dette kommer som følge av at regjeringen har foreslått å øke minimumstilskuddet til private barnehager fra 92 prosent til 94 prosent fra august 2013.