Rørleggerselskapet har 1,7 millioner kroner utestående hos Teknobygg Entreprenør, og ble første offer etter konkursen i søsterbedriften.

De 30 ansatte ble informert om oppbudet på et allmøte mandag kveld.

304 mill i gjeld

Styret i Teknobygg Entreprenør begjærte mandag oppbud i Sør-Trøndelag tingrett, med en samlet gjeld på 304 millioner kroner og 60 millioner i negativ egenkapital. 115 ansatte rammes av konkursen i entreprenørbedriften.

Bostyrer Terje Bjørndahl fra advokatfirmaet Steenstrup Stordrange jobbet mandag på spreng for å samle trådene. Teknobygg Tekniske ble den første underleverandøren som gikk med i kjølvannet, men Bjørndahl legger ikke skjul på at flere leverandører trolig må ta store tap.

Mandag kveld viste den foreløpige oversikten at betongleverandøren Spenncon er største kreditor, med drøyt 14 millioner utestående. Deretter følger Teknobygg Anlegg (7,4 mill.), kjøkkenleverandøren HTH (6,8 mill.) og Tømrermester Arnstein Sørgård AS (6,7 mill.)

- I tillegg er det mange krav på fem millioner og mindre, sier Bjørndahl.

Tapte stort på Grilstad

Bjørndahl hadde mandag møter med konsernsjef Jan Erik Steen i morselskapet Majateknobyggs lokaler i Jarleveien på Lade. Steen sier de ga opp å redde datterselskapet Teknobygg Entreprenør for en uke siden, etter at nye, store tap hadde blitt avdekket i løpet av den siste måneden.

I slutten av september kom konsernregnskapet for 2011, der Teknobygg Entreprenør var hovedårsaken til et underskudd på 37,4 millioner. Det førte til en omorganisering og et sjefsbytte, der Steen overtok etter Svein O. Berg både som konsernsjef i Majateknobygg og som styreleder i Teknobygg Entreprenør.

På tidspunktet for konkursen var underskuddet på 84 millioner kroner. Steen sier tapene først og fremst er knyttet til Grilstad Park på Ranheim, der selskapet hadde en kontrakter på bygging av 180 boliger fordelt på tre byggetrinn.

- Dette er prosjekter som starter opp etter 2008, da det var få tilgjengelige kontrakter og generelt lave priser. Avtalene ble inngått, og siden det var en kontrakt i tre trinn, så gikk det ikke å komme seg ut selv om den første delen gikk dårlig. I tillegg så skjer det ting på byggeplassen. Når det først begynner å gå dårlig, så slår alt inn. Forsinkelser, en brann og en rekke andre forhold, sier Steen.

Fryktet konkurs i morkonsernet

Steen sier de forsøkte å redde Teknobygg Entreprenør, både ved å få inn nye eiere og gjennom forhandlinger med bankforbindelsen Sparebank 1 SMN. Da det ikke lyktes, konsentrerte de seg om å redde morkonsernet.

- Det var lett å se hva dette kunne gjøre med konsernet. Det er underliggende verdier i selskapene som er langt høyere enn de tapene konkursen påfører oss, men likevel kunne vi fått en likviditetskonkurs (gått tom for penger, journ.anm.). Det ville skjedd hvis vi ikke hadde fått på plass en avtale med banken, sier Steen.

Han sier de største verdiene ligger i eiendomsselskapet Maja Eiendom, et annet heleid datterselskap. Steen sier de har sikret seg langsiktig finansiering, som redder både Maja og resten av konsernet. 300–400 boligkjøpere venter på å få flytte inn i boliger som Maja er i ferd med å bygge, men Steen sier selskapet har en solid egenkapital.

- Maja har alltid gått i pluss, og vil gjøre det i år også, sier han.

Prosjekter kan bli videreført

Teknobygg Entreprenør jobbet i hovedsak med syv prosjekter før konkursen, fem av dem for Maja Eiendom. Mandag var det fortsatt mulighet for at et nytt entreprenørselskap kunne bli opprettet på restene av konkursboet, og overta både prosjekter og mange av de ansatte. Ifølge bostyrer Terje Bjørndahl avhenger det blant annet av hva kreditorene kan få ut av løsningen.

- Jeg prøver på vegne av boet å finne den løsningen som best ivaretar fellesskapet av kreditorer. Det er det jeg kan si nå, sier han.