Flere av Norges største idrettsstjerner plasserer millioner av kroner i fond med svært gunstige skattebetingelser. Skiløperne kan unngå inntektsskatt mens de er aktive, ved å betale inn sponsor- og premiepenger til et fond administrert av Norges Skiforbund. Først når karrieren er over må pengene tas ut av fondet, maksimalt fordelt over 6 år, skriver bladet Kapital.

Utøverne kunne spart enda mer skatt ved å flytte til for eksempel Sveits eller Monaco, men det er ikke aktuelt for Petter Northug.

- Nei, det er ingen planer om det, sier manager Lars Gilleberg.

Han bekrefter samtidig at Northug er blant utøverne som benytter seg av Skiforbundets fond.

- Inntektene Petter tjener fra premiepenger og sponsing går delvis inn på løperfondet og delvis inn i hans holdingselskap. Vi ser nå gjennom hvor gunstig løperfondet er, og får hjelp til det av revisjonsselskapet BDO, sier Gilleberg.

Gunstig for toppskatten

Ved å bruke fondet til Skiforbundet, kan utøverne redusere eller helt slippe unna toppskatt, siden høye inntekter fra enkeltår kan utbetales gradvis fra fondet.

- Selve ideen bak løperfondet er å fordele inntektene til utøverne over flere år. De tjener lenge ingenting tidlig i karrieren, for så å få inntekter over noen få år. Fondet gir dem mulighet for å få til en inntektsutjevning over flere år, sier Helge Sigmund Bie, som er styreleder i Skiforbundets fond.

Andre særforbund har også tilsvarende fond. Skiforbundet forvalter 110 millioner kroner for 130 utøvere, og er det største fondet. Nummer to på listen er fondet til Skiskytterforbundet, hvor 44 utøvere har plassert 25,1 millioner.

«Amatørfond»

Fondene ble etablert midt på 1980-tallet, fordi Den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke tillot utøvere som tjente penger på idretten sin å delta i OL. Som et kompromiss fikk fikk slike utøvere likevel delta, ved at særforbundene etablerte utøverfond, der inntektene fra idretten ble plassert.

Flere flytter

Flere profilerte utøvere har valgt å flytte fra Norge. Alpinist Aksel Lund Svindal og skiskytter Ole Einar Bjørndalen har bosatt seg i Østerrike. Syklist Thor Huhovd har adresse Monaco, det samme har tidligere rally-verdensmester Petter Solberg.

Vidar Løfshus, langrennslandslagets sportssjef, anbefalte i fjor Northug å flytte til Mellom-Europa, for å komme bort fra all oppmerksomheten i Norge.