Det kom fram da regjeringen mandag presenterte sin tiltakspakke for treforedlingsindustrien.

250 millioner går til å gi mer konkurransedyktige transportkostnader for skogindustrien og til forskning og utvikling for å skape trebaserte produkter. 500 millioner kroner går til en kapitalutvidelse i Investinor, øremerket for investeringer i skog- og trenæringene.

Utbygging av kaier

– Vi hadde møte med skogsektoren for få uker siden. De foreslåtte tiltakene er i tråd med det skogsektoren trakk fram som viktig for framtidig verdiskaping, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Regjeringen setter av 75 millioner kroner over Landbruks- og matdepartementets budsjett. Midlene fordeles med 30 millioner til utbygging av kaier, 30 millioner til modernisering av eksisterende skogsveinett og 15 millioner kroner til utviklingstiltak for mer trebruk.

Tyngre vogntog

Regjeringen vil også øke tillatt totalvekt på tømmervogntog fra 56 til 60 tonn, og foreslår 100 millioner kroner over Samferdselsdepartementets budsjett til utbedring av flaskehalser og veikartlegging.

– Mer kostnadseffektive transporter og utjevning av konkurranseforskjeller overfor utenlandske aktører er svært viktig for treforedlingsindustrien. Sammen med økt lengde vil økt tillatt totalvekt gi næringen betydelig reduserte kostnader, sier samferdselsminister Marit Arnstad.

Lav lønnsomhet

Over Nærings- og handelsdepartementets budsjett foreslås det å bevilge 75 millioner kroner til tiltak for å stimulere til økt forsknings- og utviklingsaktivitet i hele skogsektoren.

I tillegg gir regjeringen 500 millioner kroner til Investinor, som gir mulighet for strategiske statlige investeringer i skog- og trenæringene.

Industrien har lenge slitt med lav lønnsomhet, og det har vært flere nedleggelser de siste årene.

Skogbruk og trebasert industri har om lag 25.000 sysselsatte i Norge.