- Med moderne teknologi er grensene mellom arbeid og fritid mer visket ut. Med smarttelefonene våre kan vi nås døgnet rundt og overalt, også med e-post. Vi må lære oss å bruke teknologien på riktig måte, og alle er best tjent med at når det er ferie er det ferie, sier Are Holen. Han er professor ved Det medisinske fakultet på NTNU og stressforsker.

Forventer tilgjengelighet

Erik Hoftun, sportslig leder i RBK, er tilgjengelig både på telefon og e-post i ferien, og forventer at de ansatte skal være det samme.

- Jeg forventer at det er mulig for meg å få tak i dem når de har ferie, men ikke at de skal være tilgjengelige for alle andre, sier Hoftun.

Også Finn Haugan, konsernsjef i Sparebank 1 SMN, svarer på telefoner i ferien, og innboksen blir stort sett sjekket daglig.

- Vi har en godt innarbeidet praksis for at sentrale ledere er tilgjengelige, sier han.

Stressforsker Holen mener det kan være vanskeligere for toppledere å gjøre seg utilgjengelig for arbeidsgiveren i ferien.

- Men dette gjelder svært få. De fleste av osss kan og bør ta helt fri, sier professoren.

Trenger tre uker fri

Han mener at det av helsemessige grunner er lurt å ta seg en treukers ferie i løpet av året.

- Når du drar på ferie tar det ofte en ukes tid før jobben slipper helt. Så trenger du to uker på å nullstille alle kroppens stresshormoner., først da begynner vi å lade batteriene på nytt, sier Holen.