Det viser tall for andre kvartal. Hovedårsaken til underskuddet er forsinkelser og kostnadssprekk i forbindelse med de to cruiseferjene som skipsverftet på Fosen er i ferd med å bygge.

Den første cruiseferjen, MS Stavangerfjord, er levert, men var sterkt delaktig til at konsernet tapte 955 millioner kroner i fjor. Skroget ble bygget på et verft i Polen, men det ble store forsinkelser.

Bergen Group mente det polske verftet var skyld i forsinkelsene og valgte å kreve erstatning. I stedet opp med et motkrav fra det polske verftet. I dette ble Fosen Group dømt til å betale 28 millioner kroner.

Hele rettsprosessen har i sum påført selskapet et tap på 37 millioner kroner. Denne utgiften er tatt med når underskuddet for andre kvartaler er regnet ut.

Dårlig kostnadsstyring

I en børsmelding uttaler konsernsjefen at selskapet ikke har vært god nok på å beregne kostnader.

- Vi må erkjenne at konsernet over lang har slitt med sviktende kostnadsprognoser på enkelte av våre mest krevende prosjekter. Dette har gjort det helt nødvendig med en ny og detaljert gjennomgang av både produksjonsplanlegging og prosjektprognoser, noe som dessverre har bidratt negativt på tallene i andre kvartal. Vi har imidlertid grunn til å tro at den ryddejobben som nå er gjennomført, har gitt oss en vesentlig redusert risiko i gjenværende skipsbyggingsprosjekter, sier konsernsjef Asle Solheim.

Solheim mener risikoen for kostnadssprekk på den andre ferjen selskapet er i ferd med å bygge, MS Bergensfjord, er betydelig mindre. Skipet skal leveres i første kvartal neste år.

Nye eiere

Også i første kvartal i år påførte skipsverftdivisjonen i Bergen Group selskapet store tap, nærmere bestemt 194 millioner kroner. Utgiftene har ført til at konsernet har sett seg nødt til å få inn nye eiere.

I sommer tok et ukrainsk skipsverft over 51 prosent av aksjene av et nystartet selskap, hvor Bergen Group eier resten. Det betyr at det er den ukrainske milliardæren Kostjantin Zjevago som er vil føre driften av Bergen Groups verft videre.

Pluss for offshore og service

De positive nyhetene for Bergen Group i andre kvartal, er at både offshore- og servicevirksomheten i konsernet har gått i pluss. Disse divisjonene skal videreføres av Bergen Group. I andre kvartal gikk disse 25 millioner i pluss før av- og nedskrivninger.

Det betyr at driftsresultatet for konsernet som helhet endte 116 millioner kroner i minus i andre kvartal.