Den påtroppende regjeringen foreslår å tillate at butikker holder åpent også på søndager. Men det kan bety høyere priser, sier administrerende direktør Torbjørn Skei i Trondos.

- Det fører til et høyre kostnadsnivå, som havner over på produktene vi selger til syvende og sist, sier Skei.

I dag er det kun butikker på under 100 kvadratmeter, såkalte Brustadbuer, som har lov til å holde åpent på søndager.

Tror mange åpner

Skei forteller at Trondos på prinsipielt grunnlag er mot søndagsåpne butikker. Men dersom det åpnes for det, tror han mange butikker vil ha åpent på søndager.

- Skulle det bli søndagsåpent, tvinges vi til å holde åpent av konkurransemessige hensyn. Da er jeg overbevist om at mange vil ha åpent av konkurransehensyn, sier Skei.

Han mener søndagsåpent ikke vil øke den samlede omsetningen for Trondos.

- Det er særdeles utfordrende å drive på søndager, med det kostnadsnivået som er. Da tar vi bare noe av omsetningen vi normalt har fredag, lørdag og mandag og flytter til søndag, samtidig som vi øker kostnadsnivået, sier Skei.

- Ikke dyrere varer

Rema 1000 varsler at de vil holde alle de 517 Rema-butikkene søndagsåpene så fort den nye regjeringen gir grønt lys. Det sier administrerende direktør Tom Kristiansen i Rema 1000 Norge til NRK.

Han tror ikke én åpningsdag mer gir dyrere varer.

- Ikke for Rema 1000. Og i hvert fall ikke sånn som vi bruker de erfaringstallene fra Rema 1000 i Danmark, som vi nå baserer oss på, sier Kristiansen til NRK.

I Danmark ble det tillatt med søndagsåpne dagligvarebutikker fra 1. januar i år.

- Brustadbua er grei

Trondos åpnet sin eneste Brustadbu i den nye bydelen Grilstad Marina i august i år.

- Vi gjorde det for å teste ut søndagshandel, og for å gjøre vår Coop Extra mer kjent i et større markedsområde. Her er det ganske langt til nærmeste søndagsåpne butikk. Den butikken balanserer inntekter og kostnader på søndagsåpent, sier Skei.

Han kaller dagens Brustadbu grei å håndtere.

- Regelverket er tydelig og greit å håndtere, enten du liker den eller ikke. Undersøkelser viser at rundt 60 prosent av den norske befolkningen ikke ønsker søndagsåpne butikker. Men markedet endrer seg, og kunde- og handleadferden endrer seg også drastisk. Men jeg tror vi skulle levd godt videre med dagens regelverk, sier Skei.

Han frykter også at det blir vanskeligere å rekruttere ansatte til butikkene dersom de må jobbe også søndag.

- Avventer Stortinget

I regjeringserklæringen er det ikke presisert om de ønsker søndagsåpent i kun dagligvarebutikker eller alle typer butikker. Trondos eier også kjøpesentrene City Syd og City Lade. Skei vil foreløpig ikke si om det kan bli aktuelt å ha søndagsåpent på kjøpesentrene også.

- Vi skal vurdere det og tenke over det når det er et lovforslag på gang. Vi avventer behandlingen i Stortinget, sier Skei.

Bransjeorganisasjonen NHO Handel har tidligere sagt de ikke ønsker søndagsåpne butikker, fordi de mener det bare sprer samme omsetning på flere timer.