Svensken Jonas Söderström har skrevet en bok som setter ord på det mange av oss daglig klager over når vi sitter foran pc-en på jobb. Når vi har et system for møter, et for å be om fri og et annet for å føre overtid. I tillegg må alt vi gjør loggføres i et eller annet system.

Ja, og så skal vi jo gjøre den egentlige jobben vår også.

- IT-systemer og store dataomlegginger skaper frustrasjon og stress, det raserer arbeidsmiljøet og er brudd på arbeidsmiljøloven, mener Söderström.

Har du eksempler på dårlige eller gode IT-systemer på din arbeidsplass? Del historien i kommentarfeltet nederst på siden.

Brudd på arbeidsmiljøloven fordi det står at teknologien som brukes på arbeidsplassen ikke skal utsette menneskene for uheldige pyskiske og fysiske belastninger. I følge Söderström er de ofte tungvinte, gammeldagse og svært lite brukervennlige.

- Hva som er det verste IT-systemet jeg vet om? Vanskelig spørsmål, fordi de ulike systemene er dårlige på ulike vis, sier Söderström.

Men han har, på forspørsel fra Adresseavisen, laget en liste over hvilke typer systemer som irriterer han mest i arbeidshverdagen:

De mest irriterende systemene:

1. Reiseregningssystemer. Disse er universelt hatet og avskydd. Det er ganske vanlig å ikke be om å få reiseutgifter tilbakebetalt, fordi det er for vanskelig og slitsomt å registrere dem i systemet.

2. Tidsrapporterings- eller fraværsrapporteringssystemer. Mange av disse har store mangler. Og når de, som de gjerne gjør, fører til at de ansatte får feil lønn, gjerne over lang tid, så blir frustrasjonen stor.

3. Helsesektoren. Her er det dessverre mange systemer med store problemer. Det er ofte systemer som gir lite overblikk, og har altfor mye informasjon. De mest brukte elektroniske journalsystemene har fortsatt i dag, i 2013, ingen søkerfunksjon. Det gjør det vanskelig å finne viktig informasjon i dem. I tillegg er mange av dem teknisk sett veldig gamle og umoderne, både i koding og arkitektur. Men til tross for dette så bygges de på mer flere og flere funskjoner og oppgaver.

4. Skolevesenet. Her finnes det mange forsøk med såkalte digitale læringsplattformenr. De holder sjelden hva de lover, og brukervennligheten er så liten at elever og lærer begynner å kommunisere via Facebook i steden.

Les mer om Jonas Söderström og boka "Jævla drittsystemer!" i dagens papirutgave av Adresseavisen.

Der kan du også lese om IKT Norge som mener 20 IT-systemer burde holde for en kommune. Trondheim kommune har 200 systemer.

Flere eksempler på dårlige IT-systemer på Jonas Söderströms blogg