Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter overfor VG at Norge ikke kan beholde den særnorske garantien på alle bankinnskudd opp til to millioner kroner.

- Det beste vi kan håpe på er avgrensede unntak og gode overgangsordninger, sa Solberg til avisen etter et møte med Tysklands finansminister Wolfgang Schaüble i Berlin torsdag.

100 000 euro

Når EU-direktivet om dette innlemmes i norsk lovgivning, vil den norske innskuddsgarantien reduseres til 100 000 euro, rundt 820 000 kroner i dag. I dag garanterer Bankenes Sikringsfond at alle innskudd her i landet opp til to millioner kroner for hver kunde er sikre, dersom banker går konkurs. Har kunden innskudd i flere banker, gjelder to millioners-grensen i hver av bankene.

Samlet bak kravet

Finansminister Siv Jensen (Frp) sa i Stortinget for to uker siden at kampen med EU om innskuddsgarantien ikke var over, og at hun ville arbeide aktivt for å Norge kan videreføre den. Men Solberg er langt mer pessimistisk etter møtet med den tyske finansministeren.

Norge har levd med trusselen fra EU i fem år, om at innskuddsgarantien ville bli utvannet. Hele det politiske Norge stått sammen for å forsvare garantien.