- Jeg tror ikke alle er klar over hvor skadelig det er, sier megler Ola Mogseth i DNB Eiendom.

Fra 1. januar 2014 må alle som leier ut boliger måle radonnivået i utleieleiligheter, for å sjekke at det ikke er for høyt. Kravet i strålevernforskriften gjelder både de som leies ut av det offentlige, bedrifter og privatpersoner. Det betyr at også leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig må kartlegges.

- Be om dokumentasjon

Selv om forskriften trer i kraft fra starten av neste år, holder det at radonmålingene er utført innen midten av april 2014. Bakgrunnen er at det tar minst to måneder å gjennomføre radonmåling.

- Utleier har ansvar for at utleieboligen oppfyller krav, og leietaker bør etterspørre radonmålinger og be om å får se målerapporten, sier rådgiver Bård Olsen i Statens strålevern.

- Haster

Ingen vet hvor mange utleieboliger som finnes her i landet, men ifølge DNB Eiendom er antallet økende. Mogseth sier det haster for dem som skal selge boliger med utleiedel å starte målingene.

- En del boliger som selges på nyåret vil ikke ha målinger i salgsoppgaven. Det er amnesti for dem som skal legge ut boliger frem til 1. april. For dem som skal selge eller vurderer å selge, vil det være klokt å gjøre målinger slik at de har papirene klare, i og med at det tar to måneder å måle, sier Mogseth.

300 dør årlig

Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes i jordskorpa. Det er anslått at 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft på grunn av radonpåvirkning. Ifølge Verdens helseorganisasjon er radon den nest viktigste årsaken til lungekreft, etter aktiv røyking.

- Radon i inneluft gir økt risiko for lungekreft senere i livet. Risikoen er større jo lengre du bor i boligen og jo høyere radonnivået er, sier Olsen.

Årsmiddelverdien av radon skal være under 200 Bq/m (becquerel per kubikkmeter) i oppholdsrom. I tillegg sier forskriften at dersom radonnivået er høyere enn 100 Bq/m, må huseier gjøre tiltak for at nivåene skal bli så lave som praktisk mulig. Dersom det er gjort tiltak for å redusere radon, må det måles på nytt for å kontrollere at tiltakene har god nok effekt.

- Man må gjøre langtidsmålinger over minst to måneder innenfor vinterhalvåret, fordi radonkonsentrasjonen varierer fra dag til dag. Derfor måler man gjennomsnittet i lange tidsperioder om vinteren, når det normalt er høyest, sier Olsen.

Ventiler og tetting

Radon kan du måle selv med sporfilm. Når målingen er gjennomført, sender du den til firmaet du har kjøpt den av og får en målerapport tilbake med utregnede årsmiddelverdier. Flere elektroniske apparater måler også radon, men Olsen påpeker at det da er viktig å kunne dokumentere resultatet fra målingene.

Dersom radonnivået er for høyt, er det viktig å finne kilden til problemene før man gjør tiltak.

- Normalt kommer radon fra berggrunnen og inn via utettheter i bygget, typisk i kjellergulv. Men det kan også komme via vann, hvis man har en privat brønn, sier Olsen.

I mange tilfeller er det enkle tiltak som skal til for å redusere radonkonsentrasjonen.

- Det kan være alt fra å rense ventiler og sette inn flere av dem, til å sette inn balansert ventilasjonsanlegg. Hvis radon kommer fra byggegrunnen, kan man tette mot den. Grunnen under huset kan også trykkventileres, med et rørsystem som suger ut jordluften og radon under huset, sier Olsen.

- Ikke mindre utleie

Mogseth tror ikke kravet om radonmålinger vil føre til at det blir færre boliger til leie.

- I og med at vi har moderate mengder radon i Trondheim kommune, vil det overraske meg hvis det rokker ved antallet utleieenheter, sier Mogseth.

- Trondheim er ansett som lavrisiko, men også her kan man finne bygninger med radonproblemer, for eksempel hvis det er tilkjørt fyllmasse under huset fra bergarter med radonrisiko. Men det er også kommuner med mer radonutsatte områder Trøndelag, sier Olsen.

Dokumentasjon av radonmålinger skal ikke registreres hos myndighetene, men skal kunne framvises både for leietaker og ved et eventuelt tilsyn. Både kommunene og strålevernet kan føre tilsyn med radon i utleieboliger og at huseiere overholder grenseverdien og tiltaksgrensen.