- I løpet av et par måneder ser det ut som om de største entreprenørene i Trondheim blir nødt til å permittere 75 arbeidere. Det er over ti prosent av arbeidsstyrken deres, sier leder for Fellesforbundet i Trondheim, Roar Aas.

I forrige uke var de tillitsvalgte for byens største entreprenører, Skanska, Veidekke, Hent, Reinertsen, Teknobygg Anlegg, NCC, Aasen Bygg, Betonmast Team-Bygg og Betonmast Primahus samlet for å diskutere situasjonen i bransjen.

Med unntak av Hent og Skanska, har alle entreprenørene meldt fra om at det kan komme permitteringer i løpet av de neste par månedene.

- Det er mange i bransjen som er redde for å bli oppsagte nå. NCC har ikke hatt permitteringer på mange år, men nå ser det ut til at det kommer. Spørsmålet er om entreprenørene nøyer seg med permitteringer, sier Martin Sommervold, distriktstillitsvalgt i NCC.

Risikerer enda 40 permitteringer

Skanska og Hent har foreløpig ikke meldt fra om at permitteringer er aktuelt. Tillitsvalgt i Hent, Rune Loholt, utelukker imidlertid ikke at Hent også kan bli nødt til å permittere.

- Det ser mer usikkert ut på våren. Da vet vi ikke hva som skjer, sier Loholt.

Også i Betonmast Primahus er usikkerheten stor. Der er mange arbeidere allerede på utlån til andre entreprenører. Entreprenøren er avhengig av nye oppdrag i løpet av kort tid for å holde folk i arbeid.

- Vi er bekymret for 40 ansatte som vi ikke har jobb til i vår, sier Stian Flobergseter, hovedtillitsvalgt hos Betonmast Primahus.

Verre enn på lenge

Veidekke har allerede over 20 arbeidere permittert, og forventer at det blir flere i løpet av våren. Hovedtillitsvalgt i Veidekke, Knut Inge Opheim, sier at situasjonen er annerledes enn den har vært før.

- Dette er verre enn vanlig. Det er et signal om at utbyggerne ikke får solgt boligene sine. Vi har vanligvis vært lite berørt av svingningene bygningsbransjen har med årstidene, men i høst og vinter har markedet vært veldig tregt. Prosjekter har blitt utsatt, samtidig som vi har hatt andre prosjekter som har bundet opp kapasitet og hindret at vi har kunne starte opp med nye prosjekter. I tillegg har vi to boligprosjekter som avsluttes på samme tid, forklarer Opheim.

- Roligere marked

Aas i Fellesforbundet sier at nedgangen i bransjen blir forsterket av at utbyggerne skjerper betingelsene for å starte opp byggeprosjekter.

- Når det gjelder salg av nye boliger, er det slik at utbyggeren vanligvis må ha solgt 50 prosent av boligene før byggingen kan ta til. Nå øker de dette kravet til at 70-80 prosent av alle boligene må være solgt. Når man samtidig ser at folk sitter på gjerdet, blir det stor usikkerhet, forsinkelser og permitteringer, forklarer Aas.

Distriktssjef Tom Utvik i NCC Construction i Trondheim, bekrefter trenden.

- Vi har avsluttet flere store prosjekter og ikke kommet i gang med nye. Vi har en grei ordrebok, men syklusen stemmer ikke. Når vi har for lite arbeid til alle, leier vi vanligvis ut til andre EBA-bedrifter (Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg, journ.anm.). Men nå er det ingen som trenger tømrere, og det tyder på at markedet er litt roligere, sier Utvik.

Frykter oppsigelser

Samtidig som bransjen går inn i en usikker tid med tanke på byggeprosjektene, har regjeringen økt antallet dager bedriftene må betale permitteringspenger fra 10 til 20 dager. Det gjør at kostnaden med å permittere har steget betraktelig.

Aas frykter endringen i regelverket fører til at mange entreprenører kan bli nødt til å si opp ansatte fremfor å permittere dem.

- Nå koster det i snitt 50 000 kroner å permittere en bygningsarbeider. Det kan bli vanskelig økonomisk, spesielt for mindre entreprenører. Selv om regelendringen er godt ment, frykter vi at den kan føre til at arbeidere blir sagt opp, sier Aas.

- Forrige gang det var vanskelig for bransjen, etter finanskrisen, reddet mange entreprenører seg ved at antallet dager man må betale permitteringspenger for ble senket fra ti til fem. Nå har det motsatte skjedd, legger han til.

Roar Aas i Fellesforbundet (t.v) og Knut Inge Opheim i Veidekke registrerer at mange faste ansatte står i faren for å bli permittert i vår. Foto: Richard Sagen