Organisasjonen Norsk Familieøkonomi har sammenlignet priser hos 105 norske banker, på ulike tjenester. Totalt sett er det bare to banker som plasserer seg bak Danske Bank på listen. Dermed har banken falt hele 74 plasser fra 2012.

–Dette er en posisjon vi ikke ønsker å være i, men gjennomsnittskunden vår har betydelig bedre betingelser enn det som fremkommer her, sier Silje Arntsberg, kommunikasjonsrådgiver i Danske Bank.

Også Sparebank 1 SMN raser nedover på listen. I 2010 var banken oppe på en sjetteplass, men har etter det gjort det stadig dårligere. På den nye rangeringen er SMN å finne først på plass nummer 60.

Billige småbanker

Mange av de mindre bankene i Midt-Norge gjør det betydelig bedre enn storbankene i pristesten. Blant de 20 beste bankene, er det hele syv fra Midt-Norge. Aller best er Rindal Sparebank.

–Det er begrensede vekstmuligheter for oss her i Rindal, så det er en bevisst strategi for oss å ha gunstige betingelser, for å tiltrekke oss kunder fra andre steder i landet, sier banksjef Magne Bjørnstad.

Ifølge Norsk Familieøkonomi vil renteutgiftene på et boliglån på to millioner kroner være 10000 kroner lavere i Rindal Sparebank enn i Danske Bank.

–Vi er en solid bank som allerede har innfridd alle nye myndighetskrav om økt egenkapital. Vi trengte dermed ikke sette opp lånerenten i 2013, slik mange andre banker gjorde. Og vi har ingen planer om å gjøre det i 2014 heller, sier Bjørnstad.

Vinneren øker renten

Nettbanken Skandiabanken topper listen. DNB er best av de største bankene, på en 34. plass.

På bekostning av alle de bankene som satte opp renten i 2013, hadde Skandiabanken en kraftig vekst i nye lånekunder i fjor. Men selv om banken ikke økte sine utlånsrenter i 2013, kom det en endring i januar i år. Renten på vanlig boliglån gikk fra 3,5 prosent til 3,7 prosent.

–Vi må ha en pris som gjør at vi kan drive forsvarlig og oppnå de egenkapitalkravene som myndighetene krever, sier Magnar Øyhovden, leder i Skandiabanken i Norge, i en pressemelding.

Bekymret for konkurransen

Rangeringen til Norsk Familieøkonomi viser at det er lite som skiller i utlånsrentene mellom flertallet av bankene. Fra 15. plass til 81. plass i totalbank-kåringen er forskjellen bare 3500 kroner.

–Vi er bekymret for at konkurransesituasjonen i banknæringen i Norge ikke fungerer. Alle bankene er mer enn fornøyd med den høye inntjeningen de har, og ingen ønsker derfor å «røre» i den behagelige situasjonen de nå befinner seg i, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi.