I forbindelse med påske er det flere dagligvarebutikker som har store prisavslag på smågodt og sjokolade for å lokke kundene inn i butikken.

Hos Coop Obs fant vi en stor Stratos sjokoladeplate på 150 gram til 15 kroner. Det samme tilbudet har flere andre butikker. Hos Obs koster en rull med Stratos-biter 21,30 kroner. Denne pakken veier 61 gram, altså godt under halvparten av den store platen, men prisen er likevel over 40 prosent høyere.

- Uheldig

Helsedirektoratet liker ikke slike tilbudskampanjer på godteri.

–Tilgjengelighet og pris har stor betydning for hva vi handler. Inntaket av sukker, blant annet fra brus og godteri, bør begrenses. Derfor er det uheldig at slike varer prises så lavt, sier Henriette Øien, fungerende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.

Nidar, som produserer Stratos, har derimot ikke noe i mot at deres produkter brukes i slike kampanjer.

–Kampanjer er en del av spillet i dagligvarebransjen, som handel og leverandører bruker for å få oppmerksomhet og økt salg. Det er stor konkurranse innenfor godterier, og forbrukerne får bare glede seg over gode tilbud, sier Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Nidars eierselskap, Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Tjener butikkene penger på å selge en stor plate Nidar-sjokolade til 15 kroner?

–Det er alltid handelen som bestemmer utsalgspris i butikk. Av prinsipp kan vi ikke kommentere lønnsomheten til handelen.

Frykter dere at kundene kan sitte igjen med et inntrykk av at det er så billig sjokolade er?

–Nei, gode tilbud vil det alltid være, og særlig i forkant av store godterisesonger som påske. Over tid vil likevel de fleste varer selges til normale priser, sier Rønning.

- Styres av kundene

Johnny Sand, sektor sektorsjef for butikkdrift i Trondos, forteller at kampanje i stor grad styres av hva kundene etterspør.

–Til påske betyr det for eksempel appelsiner og lammelår. Og altså godteri, sier han.

Når det gjelder effekten på helsen, stoler han på kundene.

–Vi har tillit til at kundene gjør fornuftige valg for seg og sine, sier han.

Den store platen med Smørbukk veier 150 gram og koster 14,30 hos Obs. For bare 60 øre ekstra får du den store platen. Foto: Rune Petter Ness