Rett før påske ba nemlig samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) NSB å se på muligheten for et gjennomgående togtilbud fra Steinkjer til Melhus. I dag stopper Trønderbanen i Trondheim, noe som betyr at reisende må bytte tog på Trondheim S om man skal gjennom byen.

Togstasjonene sør for byen har dessuten et begrenset tilbud i dag, og mange av strekningene betjenes med buss.

Nytt parkeringshus

- Dette er en gledens dag for Melhus, sier varaordfører Sigmund Gråbak (H) til adressa.no. Han forteller at dette vil skape nye muligheter for kommunen sør for Trondheim.

- Vi er allerede i gang med å planlegge et parkeringshus i tilknytning til jernbanestasjonen. Vi er forespeilet at en forlengelse vil innebære timesavganger, noe som vil gi en en ny hverdag for pendlere og flyreisende, sier Gråbak.

Når banen eventuelt blir forlenget er foreløpig ikke klart. Men i en pressemelding Samferdselsdepartementet sendte ut tirsdag, opplyser Solvik-Olsen at han har bedt NSB og Jernbaneverket se på muligheten om det kan la seg gjennomføre allerede innen utgangen av året. Noe NSB tror er mulig å få til.

I drift fra desember

- Vi sitter nå og ser på muligheten til å tilby timesavganger fra Melhus, og vi håper og tror vi skal få det til når de nye togrutene kommer i desember, sier markedsansvarlig Hilde Lyng i Trønderbanen. Hun sier at målet er timesavganger fra Melhus fra tidlig morgen til godt ut på kvelden.

- I rushet vil de reisende fortsatt ha glede av avgangene til og fra Røros og Støren i tillegg til timesavgangene, legger Lyng til.

Også i Jernbaneverket er man optimister med tanke på at forlengelsen kan bli en realitet i løpet av året.

- Så langt virker det positivt ut og jeg tror en forlengelse vil være lurt med tanke på kundegrunnlaget. At departementet retter denne henvendelsen til oss nå, er bare positivt, sier plan- og utviklingsdirektør Anne Skolmli.

Årelang kamp

Debatten om å forlenge Trønderbanen sørover har pågått i flere tiår, og det er flere enn folk i Melhus som mottar nyheten fra regjeringen med glede.

- Dette er positivt og betyr at vi nå nærmest får flytog fra Melhus til Værnes, sier kommunalråd i Trondheim, Geir Waage (Ap). Samtidig understreker han at det er viktig at forlengelsen ikke går på bekostning av det tilbudet man har i dag.

- Vi må også ha et togtilbud i byen og det er avgjørende at togtilbudet til Lerkendal opprettholdes, sier Waage og minner om at NTNU blir én campus på Gløshaugen noe som vil øke trafikken til området.

Også for kommunalrådskollega Yngve Brox tar nyheten som en god start på påskehelgen.

- Jeg husker at debatten allerede var i full gang da jeg ble valgt inn i Fylkestinget i 1995. At den nå endelig kommer, betyr at vi får et utvidet arbeidsmarked. Stjørdal har flere viktige bedrifter, og hyppige avganger fra Melhus vil gjøre det lettere å pendle sørfra, sier Brox.