Har du to boliger, fordi du ikke fikk solgt den gamle i høst, haster det å bestemme hva du skal gjøre, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

- Folk er ganske bevisste på å unngå skatt på gevinst, men de er lagt mindre bevisste på å utnytte fradraget dersom de selger med tap, sier Reite.

Selger du boligen med gevinst, må du ha eid og bodd i den i minst 12 av de siste 24 månedene for å ikke få skatt på gevinsten. Skatten er 27 prosent. Dersom du selger med tap, er det motsatt. Du kan ikke ha eid boligen i minst ett år eller ha bodd der de siste 12 månedene dersom du skal få fradrag for tapet.

I morgen stiller eksperter fra Skatteetaten til nettmøte på adressa.no. Du kan allerede nå sende inn dine spørsmål her.

Boligprisfall

Sist høst og vinter falt boligprisene, og det tok lengre tid enn tidligere å selge boliger. Ikke alle som hadde kjøpt ny bolig ble kvitt den gamle. Vel 100 kunder i Sparebank 1 SMN har i dag mellomfinansiering hvor lånet er tatt opp for mer enn et halvt år siden, opplyser Reite.

- I all hovedsak er dette folk som har flyttet til ny bolig, sier Reite.

Han regner med at de andre bankene har en like stor andel lånekunder med langvarig mellomfinansiering som sparebanken.

- Skuffende budrunder

Mange av boligene med mellomfinansiering er leiligheter og noen eneboliger som ligger sentralt, forteller Reite.

- De som har blitt hengende med mellomfinansiering siden høstens veldig rolige boligmarked, har ikke fått så høye bud som de hadde sett for seg. Mens boligmarkedet var på topp i fjor sommer, var det mange som fikk veldig høye forventninger til hva de kunne få. De ble skuffet da budrundene flatet ut, og endte nær og under prisantydning. Da er det veldig lett å velge korttidsutleie til studenter, sier Reite.

- Salg kan ta tid

Privatøkonomen oppfordrer de som sitter med to boliger siden i fjor sommer og høst til å vurdere salg før sommerferien.

- De som sitter med en stor opparbeidet gevinst i boligen, må passe på at de selger før de har bodd i en annen bolig mer enn 12 måneder. Det er viktig å sjekke datoene med folkeregisteret, og hvis man faktisk har bebodd boligen i en annen periode enn det som er registrert som flyttedato så må man være forberedt på kunne dokumentere det på annen måte, sier Reite, og påpeker at et boligsalg kan ta tid.

- Hvis man ikke starter salgsprosessen tidlig kan det hende man må selge til lavere pris enn man ønsker, for å sikre seg mot gevinstbeskatning. Da kan noen få hastverk hvis de ikke starter boligsalget i mai, sier Reite.

Skatteetaten har varslet at de i år spesielt vil kontrollere selvangivelsene til dem som solgte bolig i 2013, for om de har unndratt skattepliktig gevinst, skriver NRK.no. Skatteetaten mener 650 millioner kroner vil bli forsøkt unndratt beskatning ved salg av bolig i 2013.

Tap på oppussing

Noen kan oppleve tap på boligkjøp, dersom det ikke er lenge siden boligen ble kjøpt og boligprisene deretter har falt eller flatet ut. Har man brukt mye penger på å pusse opp boligen, kan man også oppleve tap ved salg.

- Dersom du setter i gang med store oppgraderinger og oppussinger som løfter standarden fra boligkjøpet, bør du ta vare på regninger og dokumentasjon på arbeider som er gjort på boligen. For å få skattefradrag for tap, må du kunne dokumentere utgiftene og at det dreier seg om oppussing og ikke vedlikehold, sier Reite.