Rapporten er den hittil største gjennomgangen av forskning om økologisk matproduksjon. Vitenskapskomiteen (VKM) har utarbeidet rapporten på oppdrag fra Mattilsynet.

VKM har ikke vurdert hvor bærekraftig økologisk og konvensjonell produksjon er. De har heller ikke vurdert konsekvenser for miljøet av økologisk produksjon sammenlignet med konvensjonell produksjon.

- Del av større bilde

- Vi blir ofte bedt om å se på noen sider av en sak. Våre vurderinger er derfor kun en del av et større bilde. Derfor kan man ikke konkludere om forskjellene på økologisk og konvensjonell matproduksjon på bakgrunn av den nye rapporten, sier kommunikasjonssjef Astrid Bjerkås i VKM til Aftenposten.

Mattilsynets seksjonssjef Are Sletta forklarer at man der er klar over at det ligger andre tanker bak økologiske prinsipper, men at tilsynet i denne sammenhengen fokuserer på de områdene som organet er tillagt myndighet.

- Miljøeffekter viktig

Forkjempere for økologisk mat, blant dem Regine Andersen i Oikos, mener det er feil å kun vurdere om en økologisk gulrot er sunnere enn en konvensjonell gulrot.

- Miljøeffekter er blant de viktigste argumentene for økologisk jordbruk. De handler om å ta vare på den levende matjorden, mangfoldet av insekter, fugler og andre levende vesener, om klima, energi- og ressursbruk. Økologisk jordbruk scorer høyt på slike parametre, sier hun.