- Dagens listepris på bensin er tidenes høyeste med 15,78 kr/liter. Forrige toppnotering var 2. september 2013 med 15,76. Dieselprisen er nå 14,44. Rekordnivå var 14,57 i januar 2014, opplyser Knut Hilmar Hansen, pressetalsmann i Statoil Fuel & Retail Norge til bt.no.

Storpolitikk

- Den siste prisjusteringen fant sted 28. april. Bakgrunnen for denne er at innkjøpsprisen internasjonalt har økt som følge av høyere oljepris og stigende dollarkurs. Situasjonen i Ukraina og usikkerheten rundt sanksjoner mot Russland har bidratt til økte oljepriser og derav økt kostpris på bensin og diesel, opplyser Knut Hilmar Hansen.

- Det at den libyske statsministeren nylig trakk seg, har også ført til ytterligere usikkerhet, til tross for at to eksportterminaler i landet er meldt gjenåpnet innen kort tid. I tillegg har nøkkeltall fra Kina bidratt til å holde oljeprisen oppe, legger han til.

16. mai 2012 var lå listeprisen under 15 kroner, ifølge Hansen.

Derfor er det dyrt

- Hvorfor koster bensinen så mye i Norge?

- Alle de tre hovedkomponentene i bensinprisen er på toppnivå: Norske drivstoffavgifter, innkjøpsprisen på drivstoff i verdensmarkedet og andelen som går til å dekke drivstoffselskapenes kostnader og fortjeneste. Som en tommelfingerregel består literprisen av 60 prosent avgifter, 30 prosent innkjøpspris og ti prosent som skal dekke selskapenes utgifter og fortjeneste, svarer Hansen.

Sterkere dollar

Den oppfatningen deler også Thina Margrethe Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea Markets.

- Bensinen er dyr på grunn av flere forhold. Krisen i Ukrania er den viktigste. Den bidrar til usikkerhet, men for tiden leverer Libya nesten ikke olje til Europa. Da blir tilbudet mindre. Vi ser også at økonomien i USA er bedre enn før. Det betyr at dollaren styrkes mot norske kroner, slik at vi må bruke flere norske kroner når vi betaler for oljen, sier hun.

- Hva tror du om bensinprisen fremover?

- Hvis krisen i Ukraina fortsetter, får vi en høy oljepris. Det gir også en høy bensinpris. Hvis krisen øker, kan vi se bensinpriser på 16 kroner literen, svarer Saltvedt

Bensinprisen for kundene i Trondheim lå på cirka 15,60 mandag kveld. Foto: Frank Lervik