Inne i nasjonalforsamlingen drømmer Høyre om støtte fra Ap.

Taktfast tromming, kampsang og larming med kubjeller ble brått byttet ut med en rungende stillhet da Listhaug møtte 3.000 demonstrerende bønder utenfor Stortinget tirsdag.

Kontrasten var så åpenbar at Listhaug overfor NTB rett etterpå utbrøt:

– Det var vel bedre enn å bli pepet ut.

Hun fremholder at hun ikke ble vippet av pinnen. Tvert om var det «artig» å få lov til å fremføre budskapet om 3,5 prosent lønnsøkning og «regjeringen var villig til å gi mer».

Flere scenarier

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener tilbudet er sydd sammen slik at noen få vil få svært god uttelling, mens det store flertallet får et dårligere oppgjør.

Derfor ble det brudd i forhandlingene for en uke siden.

Listhaug fastholder at hun sender et forslag til Stortinget fredag denne uken som er basert på statens siste tilbud, til tross for at samarbeidspartiene Venstre og KrF har vendt tommelen ned og oppfordret partene til å forsøke på nytt.

NTB er kjent med at regjeringspartiene ser for seg flere mulige scenarier fram mot en ny jordbruksavtale – der målet er å få gjennom strukturelle endringer.

Ønsker endring

Blant annet mener Høyres landbrukspolitiske talsmann Gunnar Gundersen at Arbeiderpartiets landbrukspolitikk ligger nærmere regjeringens tilbud til bøndene enn det som er flagget som Venstres og KrFs standpunkter.

– Jeg utfordrer Arbeiderpartiet til å ta sin egen politikk på alvor, sier han og viser til den landbrukspolitiske plattformen som Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget la fram 25. april.

– Ap vektlegger behovet for strukturendringer og forenklinger. Begge deler er det mye av i statens tilbud til bøndene i år. Jeg opplever at Ap har signalisert et ønske om og et behov for å gjøre endringer i samme retning som regjeringen legger opp til, sier Gundersen.

I tillegg vet regjeringspartiene at det sitter langt inne for Ap å være med på et stortingsvedtak som undergraver forhandlingsinstituttet rundt jordbruksoppgjøret, all den tid det vil slå tilbake på Ap den dagen partiet vender tilbake til regjeringskontorene.

– Vanskelig sak

Knut Storberget vedgår at saken er utfordrende for Ap.

– Dette er vanskelig for oss, uten tvil, sier han til NTB.

I Ap skal hele stortingsgruppa tas med på råd, men partiet vil også involvere fylkespartiene under en samling i Oslo tidlig i juni før partiet bestemmer seg.

– Det er et voldsomt engasjement, både i partiet og i folket. En bred prosess er helt nødvendig, sier Storberget.

Han understreker at det er stor avstand mellom Aps uttalte reformvilje og det forslaget som Listhaug har kommet med:

– Det er riktig at vi ønsker grep i kvotepolitikken, gjennomgang av støtteordningene og eiendomsreglene. Men Statens tilbud er for ensidig og tar altfor store sprang. Det er forskjell på å barbere seg og å skjære av seg haka, sier Storberget.

– Alle ser spriket

Tross Høyres drøm om å oppnå flertall med Ap, nøler Storberget ikke med å sable ned det hele.

– Vi er vitne til et usedvanlig slett håndverk. Listhaug vet jo at det ikke er flertall i Stortinget for forslaget slik det nå foreligger, sier han.

Gundersen avviser at regjeringspartiene gambler på støtte fra Ap.

– Vi søker støtte hos Venstre og KrF først. Vi gambler ikke, men alle ser hvor det spriker, sier han.