Investeringsselskapet Kverva, som eies av Gustav Witzøe (60) og sønnen Gustav Magnar Witzøe (21), har hatt et godt år.

Selskapet fikk et samlet overskudd før skatt på rundt 419 millioner kroner i fjor, der nær 300 millioner var gevinst fra salget av Pharmaq.

Det skriver Dagens Næringsliv.

Verdt 7-8 mrd

Helge Moen, som er sjef for Kverva, anslår overfor avisen at den reelle verdien av investeringsselskapet per i dag er syv-åtte milliarder kroner, opp fra 5,5 milliarder for et drøyt år siden.

- 2013 var et godt år på de aller fleste måter, og vi hadde fremgang på stort sett alle områdene. Det ble ett av de beste årene vi har hatt siden 2007, sier Moen.

Kverva eier over 50 prosent av oppdrettsselskapet Salmar, som fikk et overskudd før skatt på 2,3 milliarder kroner i fjor. I tillegg har selskapet eierandeler i selskaper som Nutrimar, Lofotprodukter og Hitramat.

70 mill. i utbytte

Det er konsernspisselskapet Kvarv som eier Kverva. I Kvarv sitter Gustav Magnar Witzøe på 99 prosent av aksjene, mens faren har én prosent. I realiteten kontrollerer faren selskapet, da han sitter på de fleste a-aksjene.

Eierskapsoverdragelsen, som gjorde Gustav Magnar Witzøe til landets yngste milliardær i fjor, var en manøver for å unngå å betale arveavgift.

- Det er ikke noe jeg går og tenker på. Det er verdier på et papir for meg, sier 21-åringen om pengene til DN.

I fjor tok Kverva-eierne ut 70 millioner kroner i utbytte fra Kverva.

- Det er penger som i all hovedsak går med til å betale eiernes formueskatt, sier Helge Moen.