Testproduksjon viste gode produksjonsegenskaper for gassen i Gotha-reservoaret. Den oljeholdige delen later til å være tett, men testen er ikke entydig, skriver Lundin Norge på sine nettsider mandag.

Lundin er operatør og har en eierandel på 40 prosent i lisensen der Gotha ligger. Det norske er medeier med en andel på 40 prosent, mens Noreco eier resten.

Storfunn

Gotha nordøst for Snøhvit regnes som det tredje største funnet på norsk sokkel de tre siste årene, kun slått av Johan Sverdrup i Nordsjøen og Johan Castberg i Barentshavet. Funnet ble gjort i oktober 2013, og antas å inneholde mellom 113 og 239 millioner fat olje. Det er omtrent like mye som i Ivar Aasen-funnet i Nordsjøen, som Det norske er i ferd med å bygge ut.

Letebrønnen som skulle avgrense Gothas utstrekning mot vest ble påbegynt i mai. Mandag ble de første resultatene offentliggjort.

«Brønnen påviste olje og gass og det ble gjennomført to produksjonstester. Testen i gassonen var vellykket, mens testen i oljesonen ikke er entydig», skriver Det norske i en melding til Oslo Børs.

Beholder reserveanslaget

Til tross for at Gotha er en av Det norskes største eiendeler, ga ikke meldingen nevneverdige utslag på aksjekursen. Oljeselskapene finner foreløpig ikke grunn til å justere reserveanslaget på Gotha. Avgrensningsbrønnen blir nå permanent plugget og forlatt.