Trøndelagselskapet er de eneste som produserer vindturbiner i Norge, etter at Sway turbine gikk konkurs tidligere i år. Det skriver Dagens Næringsliv.

Blaaster har fått over 48 millioner i statlig støtte, men det har ikke holdt. Ifølge selskapet har ikke egenkapitalen vært tilstrekkelig til å få de inn på det norske vindkraftmarkedet.

– Jeg forstår ikke hvorfor staten gir oss så mye penger hvis den ikke har en plan for at vi skal komme inn på det norske markedet. Vi ender i skifteretten om vi ikke finner en investor i løpet av neste uke, sier eier og daglig leder Torolf Pettersen til Dagens Næringsliv.

Mangler 15 millioner

Selskapet produserte sin første turbinprotoyp i 2012. Denne ble testet ved Valseneset Testsenter i Bjugn kommune, med mål om å lage en turbin egnet for norske forhold. Prosjektet var en suksess, og er nå ifølge Blaaster Norges mestproduserende vindturbin. Men selskapet mangler 15 millioner i egenkapital for å vurdere om teknologien skal produseres.

Ifølge Pettersen er det et problem når firmaet får støtte til utvikling uten å få hjelp til å komme inn på markedet.

– Statkraft sier vi kan komme til dem når vi er blitt store og kan konkurrere med de store turbinleverandørene i Europa. Men uten et hjemmemarked er det vanskelig å se at vi noen gang kommer dit, sier Pettersen til Dagens Næringsliv.

Investerer ikke av prinsipp

Statkraft på sin side sier at de av prinsipp ikke investerer i prosjekter som er i utviklingsfasen.

– Industriutvikling er ikke vår oppgave. Det ville vært hyggelig om det fantes produsenter av turbiner og vindmøller i Norge, men det er ikke aktuelt for Statkraft å investere i det, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad til Dagens Næringsliv.