Høyre har vært Norges største parti på flere meningsmålinger de siste månedene. Det betyr at Erna Solberg fort kan bli Norges neste statsminister. Dette vil hun gjøre for å bygge flere boliger.

- Hva er det første grepet dere vil gjøre om dere hadde kommet til makten?

- I forhold til jordvern har vi sagt at det hender vi må bygge på områder som er dyrket mark i dag. Da må vi heller ha en strategi for å skaffe erstatningsmark for å opprettholde volumet. Hvis du skal ha fortetninger rundt noen steder som er kollektivknutepunkter i dag, så kommer du i konflikt med dyrket mark. Det betyr ikke at vi skal ta ned produksjonen, men det betyr at vi må dyrke et annet sted.

KOMMENTAR: Potet eller bolig?

- Så det er der det går an å skape kjapp utbygging, sentrumsnære steder hvor det er jordvern i dag?

- Noen steder er det sånn. Det er litt forskjellig etter hvor du er. Men du er nødt til å bygge. Den viktigste innsigelsesgrunnen i reguleringssaker som dukker opp, er jordvern. Så har du rødlistede arter og den type ting. Men så kommer spørsmålet: Er dette bygget ut for kollektivtilbud? Hvis ikke vil mange fylkesmenn si nei til de store byene; vi skal ikke ha mer trafikk, vi har en avtale, vi tillater ikke dette. Da er det selvfølgelig slik at de første områdene som bør bygges ut er rundt kollektivtrafikkpunktene. Så må vi finne ut hvor kan vi kan realisere helt nye områder. Da må vi kanskje bygge ny kollektivinfrastruktur til de områdene.

- Hva tenker du om kravene til nye boliger? Er det noe dere ville ha lettet på?

- Vi har sagt at man må gå gjennom byggeforskriftene, av hensyn til boligkostnadene og de tekniske kravene der. Vi har fortsatt tro på at vi skal ha krav om universell utforming fordi det er viktig for å løfte en større andel av boligbyggingen til et universelt nivå. Problemet er at så mye av det vi har i dag ikke er universelt utformet. Vi kommer til å ha mange mennesker med rullator i fremtiden som skal bo hjemme i sine egne boliger, du må bygge en boligmasse som møter de kravene. Så kommer det en ny Sintef-rapport, den har jeg ikke lest selv, som sier at det ikke blir så fordyrende med disse kravene.

- Hva tenker du om boligprisene i dag?

- Det er ingen tvil om at boligprisene i Norge er høye, at de særlig byområdene har vokst veldig mye. Men det er viktig å nyansere boligpriser i forhold til boligkostnad for familiene. Med det rentenivået vi har i dag, har det aldri kostet mindre enkelte familier å eie bolig. Men for de som skal inn i boligmarkedet, for de som skal flytte fra et område som ikke har hatt samme boligprisutvikling som andre steder, så blir boligprisene en utfordring.

- Hovedårsaken til at boligprisene har steget sånn er at befolkning vokser. Vi vokser raskere enn noen hadde forutsatt, det betyr at vi bygger færre boliger enn det som er behovet. Så  for de som tenker at dette er en boligboble og at folk overinvesterer; nei, hovedsaken er at det bygges cirka 10 000 færre boliger enn antallet husstander øker med i Norge hvert år. Det har det gjort de siste fem årene, og det presser prisene.

- Så du frykter ikke en boligboble?

- Det er en vanskelig situasjon fordi mye av den veksten vi har nå er på grunn av en arbeidsinnvandring. Det betyr at markedet er litt mer sårbart, for du kan jo tenke deg en situasjon hvor det går dårligere for norsk økonomi, arbeidsinnvandrerne trekker seg tilbake.

- Er det noen som har skyld i den situasjonen vi har kommet i?

- Det å skylde på noen, synes ikke jeg er riktig. Vi kan godt si at det er noen som bidrar til at det tar lenger tid å bygge og realisere nye tomteområder. Det er for eksempel innsigelsesinstituttene, mangel på koordinering, mangel på langsiktig planlegging av kollektivspørsmål og så videre, men jeg synes det blir feil å si noen har skylden for dette. Ingen av oss var forberedt på at vi kom til å ha den typen vekst i befolkningen som vi har nå.

- Synes du regjeringen har gjort en god nok jobb med boligmarkedet?

- Nei. En av tingene de har gjort er for eksempel å la landbruksdepartementet og miljøverndepartementet skjerpe inn på jordvernet. Det har gjort at prosjekter som skulle vært realisert nå, har blitt forsinket. Vi ønsker å putte ansvaret tydeligere ett sted; hos Kommunal- og regionaldepartementet. Derfor har vi sagt at plandelen av plan- og bygningsloven bør flyttes fra miljøverndepartementet til kommunaldepartementet. Da får du sett sammenhengen i prosessen bedre, og du kan få gjennomskjæring på et tidligere tidspunkt. Det hadde hjulpet boligbyggingen.

- Hva er det dere skal gjøre for å bedre på boligbyggingen?

- Det er blant annet gjennom samordning. Så er en viktig grunn til at det kommer mange innsigelser som forsinker byggeprosessen, at det mangler avklaring på det som er statlig ansvar på utløsning av vei og kollektivtrafikk. Derfor vil vi, i tillegg til det regjeringen kommer med nå, som de kaller bypakker, knytte dette opp til boligsatsingen i de større byene, altså byområdene. Det er viktig at man har en strategi for hvilke områder som skal utløses, at man prioriterer de kollektivløsningene som vil bidra til at det er mulig å realisere boligbygging og få utløst noen store boligprosjekter.

- Så sier vi at avtalen mellom stat og kommune som dreier seg om belønningsordninger, ikke bare må gjelde gjennom kollektivtrafikken, men også dreie seg om at man skal realisere noen områder med krav til investeringer i infrastrukturen og få prosjektene ut. På toppen av det må vi sørge for at vi har en avtale om planprosessen rundt det hele.

- Så må vi kunne forenkle plan- og byggeprosessen litt mer. Jeg føler av og til at en del offentlige aktører legger inn innsigelser mot byggeprosjekter bare å være med i høringsinstansene.

- Mye av dette er nevnt i regjeringens boligmelding, hvordan skiller deres politikk seg fra regjeringens?

- De bruker mange av de samme ordene som vi har brukt, og forslagene som vi har fremmet gjennom Stortinget og ble behandlet i fjor vår. Men ta for eksempel det at de skal samordne innsigelsene: Vil det bety at de samordner dem i den grad at de bare tar imot dem, eller løfter de på noen hensyn? Lager de noen strategier som sier at bolig faktisk er viktigere enn de og de andre hensynene? Det har de ikke gitt noen signaler om i boligmeldingen.

- Er det noe rask løsning på boligproblemet?

- Den raskeste løsningen er de tiltakene som fører til at det blir bygget flere boliger. Men det er ikke noen rask løsning å si at det ikke kommer til å være en utfordring. Og det har det alltid vært. Det er slik at du må spare penger først. Du må ha egenkapital hvis du ikke har noen andre som kan gi deg det. Derfor er det viktig å se på summen av dette. Boligsparing på BSU er ganske viktig for banken, da viser du at du kan prioritere pengene. I tillegg har du da en egenkapital som bidrar til at du kan komme høyere over terskelen. Derfor mener vi at man skal øke BSU-beløpet.

LES MER PÅ OPPDRAGETS EGNE SIDEN PÅ ADRESSA.NO.