Det er fortsatt noen timer igjen av april.

På sørsida, i hip hop-boksen

150 tenåringer starter kvelden på Boxåpner kultursenter. Sørsia Blockparty kalles det rusfrie arrangementet i kjelleren på Saupstad senter. Jentegruppa Q-Piid fra Groruddalen viser hvordan man skal danse til hip hop, foran storøyde gutter og danseinteresserte jenter. Fra Kattemkjeller'n, en annen fritidsklubb i området, har Evelyn tatt turen. 16-åringen i Guns N' Roses-t-skjorte bidrar hver gang noe skjer. Selv om musikksmaken er rocka, er hun forventningsfull før de mange hip hop-konsertene.

– Jeg har vennene mine her, og jeg liker å hjelpe til. Da føler jeg at jeg er til nytte. Jeg er her for det morsomme, og det er ikke så viktig for meg å dra ned til byen, sier Evelyn.

Og tida flyr som sagt når man har det morsomt, når rappere fra Oslo synger om damene de får og ikke får, og når man får danse med hvem man vil.

– Her nede får vi gjøre hva vi vil, uten at noen kritiserer oss. Vi kan alle danse sammen, uten at det har noe å si, sier 13 år gamle Sara.

Hun er en av mange som danser bort kvelden, og mange sier takk for seg når diskoteket stenger. De som blir igjen, får se to av Norges for tiden heteste rappere. Fela fenger de mest garva hip hop-hodene, men rapperen må kjempe om oppmerksomheten til publikum når to turtelduer stikker seg bort for å kline i et hjørne. Venninnene får nyss i det som foregår. Det blir en del hyling og plassen foran scenen tømmes når nysgjerrige vil få med seg det alle kommer til å prate om i skolegården på torsdag.

Fela takker for seg, og Årets urørt-vinner Phil T. Rich overtar mikrofonen. Han spiller ikke låta «Gal» denne kvelden, kanskje passende nok vil noen påstå, men «Flexnes» er å se på setlista når trondheimsungdommen skal underholdes. Hendene løftes i været i takt med den økende temperaturen.

I sentrum, hjemme hos rockerne

Eimen av brent burger fyller portrommet på Kultursenteret ISAK. Ungguttene flipper kjøtt i singlet og langer nygrilla mat til småfrosne fingre. Det er ennå ikke mørkt, men sorte blendingsgardiner sørger for at det er natt og rock i tre konsertlokaler i ungdomshuset nederst i Prinsens gate.

På Klubbscenen har Murray avsluttet og vokalist (Idol-) Isak Heim har gått av, til pen applaus fra ungjenter og rockeguttene som står litt lenger bak dem. Jack Dalton spiller på Amfi-scenen og det er tunge nikk i salen, mot hes hardcore fra scenen.

I døra fester Ronja (15) og Ida (16) bånd på hundrevis av armer. Det er gratis fest og det er populært. Drøyt 150 mennesker er inne når klokken tikker mot ti. Over 450 unge har vært innom, og det strømmer stadig på.

- Det er kos, det er moro og folk skal rocke løs, sier Ronja med entusiasme og en grå lue trukket over ørene.

- Her er det god stemning og bra musikk, sier Ida. Hun understreker at det er kulturinteresserte som er glad i musikk som kommer.

De har hengt på Isak i noen år allerede, men det er først de seneste månedene de har begynt som frivillige. Og natt til første mai er det jentene som ruler i døra, godt hjulpet av voksne karer med propp i øret og hender som leter etter flasker på gjestene før de slipper inn.

- Alle er velkomne, sier Ida.

- De som drikker har valgt bort Nattrocken som alternativ. Bortsett fra dem, er det både svartkledde, svartsminkede hardcore-fans og usminkede, blidspente i skalljakker. Dem med skateboardet under arma eller med H&M-pose i hånda.

- De yngste om kommer er 13-14 år gamle, det er mye russ og til og med endel voksne her, sier Ronja.

Etter konserter med Lido Lido og Honningbarna nylig, har det kommet nye ungdommer til og kultursenteret har fått gjester de ikke hadde før. Generasjonsskiftene er hurtige og hovedtyngden av dem som bruker huset er mellom 14 og 17 år.

- Har dere armbånd, roper Ida til en gutt i palestinasjal og ei jente med leopardtights under shortsen.

Oppe på Coffee Annan spiller Mio høy og melodiøs trønderhouse.

- Det er kulere å spille her enn på voksenkonserter, ja. Ungdommen danser i stedet for å drikke øl, sier vokalist Ola Kristian Schiefloe.

De kjenner igjen publikum fra første gang de var her. De som danser foran scenen og viser hvor gøy de har det.

Øien er død, leve Øien-russen

- Thora Storm-russ? Nei, det er uaktuelt for oss.

Klokken er 21.15, og det begynner å snø lett bak mursteinsbygningene på gamle Adolf Øien videregående skole.

Bassen dunker fra høyttalere stablet i et partytelt. To Natteravner på motorsykkel stopper og snakker med blårussen som fester i et hjørne ut mot Nidelva.

Det er kaldt. Fleecejakke og russedress. Ølbokser og flasker på bakken. På et trebord står to jenter og danser. Noen hyler. Noen plystrer i fløyter. Festen har holdt på i noen timer allerede.

På et stort blått skilt står det «Øien». Skolen som nå bare er en avdeling av den nye Thora Storm videregående skole, etter sammenslåingen med Gerhard Schøning.

- Skolen er 100 år i år, sier en gutt i utkanten av flokken.

Olav Tryggvason-statuen har fått blå russelue den også. Kranglet frem av elevene. En markering av at Trondhjems Handelsgymnasium ble opprettet i 1913. Senere omdøpt til Trondheim Økonomiske Gymnas. Senere oppkalt etter industrimannen Adolf Øien, før den ble nedlagt med et fylkeskommunalt vedtak i 2008.

- Hvorfor er dere her?

- Det er dåp. Nå har vi fått russenavn, sier en annen.

- Snart er det konsert på Samfundet. Med Karpe Diem.

Guttene har en blå Ø tegnet i pannen. På Øien var alle blåruss, selv om de gikk allmennfag. I flaggstanga henger et blått flagg med Øien selv i midten.

- Vi begynte på Øien, og vi blir den siste russen som gjorde det.

- Ser dere på dere selv som Thora Storm-russ?

- Nei, det er uaktuelt for oss.

- Hvordan blir de neste ukene?

- Nei, det blir å kombinere russetid med tentamen og eksamen.

- Er det samtidig?

- Nei, eksamen er vel etterpå. Tentamen er midt oppi.

- Hvordan går det da?

- Nei, det går vel greit.

Festingen på festningen

Glade russ, fulle russ, politi, militærpoliti og natteravner. Russen er samlet i små grupper, spredt ut over hele området rundt Kristiansten festning. De teller kanskje 500 - 600 til sammen. En politipatrulje er parkert under festningsmuren, men har foreløpig lite å ta seg til.

- Vi er single og ready to mingle! Tre jenter fra Strinda videregående har hatt vorspiel på en hybel og er i ferd med å fylle opp drikkeflaskene.

- Hei, ikke søl! Pass på grisen!

Hun er litt bekymret, men den lille rosa ghettoblasteren ser ut til å ha overlevd da venninnen tok overbalanse.

- Jeg skal roe ned litt ei stund, forsikrer hun.

- Vi passer på hverandre. Må vi tisse, så går vi aldri alene inn i skogen.

Det er ikke satt opp mobile toaletter i år. Jentene savner dem. Nede på sletta er de fleste ungdommene samlet foran en campingvogn med fortelt.

- De skal liksom sørge for musikken, men det er ikke noe til anlegg.

Tore (18) er tømrer med lærlingeplass. Livet smiler.

- Mamma skulle gå på polet, men rakk det ikke. Heldigvis reddet pappa meg.

Colaflasken han viser fram er halvfull av blank væske. Hjemmebrenten kommer godt med.

- Vi skal feste, bli fulle og kanskje finne et nachspiel etterpå. Og kanskje en dame. Jeg har ikke noen i kikkerten ennå, men russetida er lang. Det er jo bare første dag.

- Jeg er odelsgut fra Vanvikan, sier en annen. Han er her sammen med hele klassen fra videregående i Rissa. Så langt er han ikke veldig fornøyd med byturen.

- Jeg ble kastet ut fra Trondheim Torg, bare fordi jeg drakk av denne, sier han og tar en støyt av colaflasken.

- Fosenchampagne. Heimert og Boost. Bunkra opp i Sverige forrige helg.

Bildet på smarttelefonen viser et bagasjerom fylt til randen av drikkevarer.

- Må være rustet til russetida, vet du!

Noen blir kjørt, andre har egne sjåfører eller kommer i russebuss. De roper, skråler, drikker og styrer. Ved forteltet er noen av jentene i dansemodus.

«I wanna scream and shout, and let it all out».

De kommer fra Melhus, Strinda og Ladejarlen og har hatt vorspiel i Korsvika.

- Vi skal være her natt til 1. og 16. Resten av russetida kommer vi til å være på Marinen, sier Julie (19) fra Melhus.

- Dette handler om ha det gøy, være sammen, men også bli kjent med nye folk. Kanskje treffe gutter...

Det gikk ganske tøft for seg under vorspielet, og et par av jentene er allerede ganske fulle. Jentene er opptatt av å passe på hverandre, og blir en av dem for full, ringer de foreldrene slik at vedkommende blir hentet.

- Vi vil ikke ha flere voldtekter. Man vet aldri, sier Kristine. Hun opplevde at venninnen ble voldtatt for noen år siden.

- Det som bekymrer, er alle de som ikke burde ha vært her. Fjortisene er for unge og det er altfor mange av dem, mener Andrea. Selv om hun var her selv da hun var 14.

- Men da visste jeg ikke. Nå vet jeg bedre.

Tilbake til sørsida

På Boxåpner kultursenter har Phil T. Rich lagt fra seg mikrofonen, og hans største fans på sørsida av Trondheim sikrer bilder av seg selv og helten med smarttelefonene. Pølsevannet slås ut, arrangørene starter nedrigg av diverse utstyr, og danserne i Q-Piid tar det tilbake til starten av 80-tallet med en siste dans til Michael Jacksons «Beat It».

Når journalist og fotograf kommer opp til overflaten, har det lagt seg fem centimeter med snø på de parkerte bilene. Hvor lenge var vi i kjelleren på Saupstad? Det er fortsatt en drøy time igjen av april, og de fleste tenåringene har tatt kvelden før noen rekker å si «natt til 1. mai».

Phil T. Rich avsluttet den rusfrie konserten på Boxåpner kultursenter på Saupstad. Foto: Richard Sagen
Jentegruppa Q-Piid fra Groruddalen var en del av underholdningen for tenåringene som tilbrakte tirsdag kveld på Boxåpner. Foto: Richard Sagen
De rundt 150 ungdommene i alderen 13 til 18 år fikk se noen av landets heteste hip hop-artister. Foto: Richard Sagen
- Kidsa som er her er høye på Red Bull og livet, sier Ola Kristian Schiefloe, vokalist i Mio. Foto: Richard Sagen
- Her er alle forskjellige på hver sin måte, og alle er velkomne, sier Ronja (15) og Ida (16) i døra på Isak. Foto: Richard Sagen
Bandet syns det er artig med folk som danser. - Vi kjenner dem igjen fra sist vi spilte her. Foto: Richard Sagen
I flaggstanga ved skolen henger et blått flagg med Adolf Øien avbildet. Foto: Ståle Langørgen
I dette partyteltet bak skolen fester Øien-russen. Foto: Ståle Langørgen
Mellom 500 og 600 personer samlet seg på Kristiansten festning tirsdag kveld og natt til 1. mai. Foto: Richard Sagen
Militærpoliti følger med på festlighetene fra festningsmuren. Foto: Richard Sagen