Som på landsbasis er Arbeiderpartiet vinneren av årets skolevalg i Trøndelag.

I Sør-Trøndelag går Ap tilbake 1,1 prosentpoeng fra skolevalget i 2007, til 32,5 prosent. I Nord-Trøndelag har partiet en fremgang på 15,8 prosentpoeng, til 37,1 prosent, viser tallene fra Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste. I Trondheim gjør Arbeiderpartiet sitt beste skolevalg siden 1997, med 33 prosent av stemmene.

– Vi har vært på en del skoler og har sett at ungdom liker budskapet om trygghet og fellesskap, og at vi ønsker en god skole og en verdig eldreomsorg, sier AUF-leder i Trondheim, Eirik Schrøder.

På landsbasis gjør Arbeiderpartiet sitt beste skolevalg noensinne med 29,7 prosents oppslutning, en framgang på 8,5 prosentpoeng siden skolevalget i 2007. Dette er det beste resultatet for noe parti siden ordningen med skolevalg ble innført i 1989.

– Snakket om egen politikk

På landsbasis noterer også Høyre for et svært godt resultat med 24,3 prosent, 6,8 prosentpoeng mer enn ved skolevalget for fire år siden. I Sør-Trøndelag går Høyre også frem 6,8 prosentpoeng, til 19,1 prosent. I Nord-Trøndelag er fremgangen på tre prosentpoeng, til 14,8 prosent.

Leder i Sør-Trøndelag Unge Høyre, Iris Aunvik, mener fremgangen skyldes at de kun har snakket om egen politikk.

– Vi har kun snakket skolepolitikk, om fritt skolevalg, valgfritt sidemål og anonym lærerevaluering. Vi har kun snakket om egen politikk, og ikke dritt om andre. Elevene har respondert godt på det, spesielt i Trondheim. For først gang viser velgerne i Trondheim at de ønsker et skifte av hvem som styrer byen vår, sier Aunvik.

Etter terroren 22. juli ble ungdomspartiene enige om å ikke arrangere skoledebatter i forkant av valget, men i stedet ha valgtorg.

– Det har gjort at vi har fått snakke mer tydelig med hver enkelt elev som har kommet bort til oss med spørsmål. I skoledebattene er det mye drittslenging, på valgtorget er det lettere komme frem med budskapet, sier Aunvik.

SV og Frp taper

Taperne i årets skolevalg er SV og Fremskrittspartiet. I Sør-Trøndelag går SV tilbake med 5,7 prosentpoeng fra skolevalget i 2007, til 7,6 prosent. I Nord-Trøndelag er tilbakegangen på 4,3 prosentpoeng, til 6,3 prosent.

– SV hadde lenge draget på ungdommen. Mye av denne effekten synes å være borte. Ap og Høyre har lenge vært underrepresentert i skolevalg i forhold til det virkelige valget, men denne gangen får de riktigere uttelling, sier valgforsker Hanne Marte Narud til NTB.

I Sør-Trøndelag går Fremskrittspartiet frem 0,2 prosentpoeng fra skolevalget i 2007, til 14,2 prosent. I Nord-Trøndelag går Frp tilbake 3,2 prosentpoeng, til 17,6 prosent. Tilbakegangen for partiet er mindre i Trøndelag enn på landsbasis, hvor Frp får en oppslutning på 16 prosent, en nedgang på 4,6 prosentpoeng.

– Tradisjonelt gjør Frp det bra i skolevalg, noe som nok henger sammen med at vi har mange FpU-ere som er gode debattanter. I år ble debattene avlyst, derfor er tallene vanskelige å sammenligne, sier Frp-leder Siv Jensen til NTB.

I Nord-Trøndelag fortsetter Senterpartiet den kraftige tilbakegangen fra forrige skolevalg. Sp går tilbake 15,7 prosentpoeng fra skolevalget i 2007, til 10,5 prosent.

- Vi har vært på en del skoler og har sett at ungdom liker budskapet om trygghet og fellesskap, sier AUF-leder i Trondheim, Eirik Schrøder. Foto: Glen Musk