Arbeiderpartiet skal ha to nestleder. Det fastslo Arbeiderpartiets landsstyre tirsdag kveld.

– En bestilling på Trond Giske, sier Ap-kilder.

Trond Giske står uten reelle mannlige motkandidater og blir etter alle solemerker valgt til ny nestleder under partiets landsmøte i april.

Det er vurderingen høyt og lavt i Arbeiderpartiet. Landsstyret i partiet forsterket tirsdag kveld forslaget om at man skal holde seg med to nestledere i fremtiden.

I det nye forslaget til landsmøtet i april – som fatter det formelle vedtaket – heter det ikke lenger at Arbeiderpartiet «kan» ha to nestledere, men at partiet «skal» ha to nestledere.

Ingen kamp

Etter dagens regelverk må nestlederen være en kvinne så lenge partilederen er en mann. Men ved å åpne for to nestledere, åpnes også døren for en av hvert kjønn.

– Vedtaket tirsdag er et sterkt signal. Dette er i realiteten en bestilling på Giske, sier en Ap-kilde til Adresseavisen.

– Det finnes ingen annen saklig grunn for to nestledere i Arbeiderpartiet, enn at Trond Giske skal være den ene. I partiet er det like stor ro rundt dette som da vi samlet oss om Jonas som leder, beskriver en annen.

– Utenkelig uten Giske

Fylkesleder i Sør-Trøndelag Ap, Eva Kristin Hansen, sitter i valgkomiteen. Tirsdag kveld ønsket hun ikke å tolke det nye vedtaket fra landsstyret, utover å fastslå at «hun alltid har ment at Arbeiderpartiet bør ha to nestledere».

Hennes nestleder, Olav Huseby, er imidlertid krystallklar.

– Det er helt utenkelig at Arbeiderpartiet velger en ny toppledelse uten Trond Giske.

Huseby mener likevel det ikke er gitt at Giske blir nestleder.

Vest mot øst

– Han kan bli nestleder, men også partisekretær. Døren er åpnet for flere muligheter, valgkomiteen må se på helheten. Men én av delene blir han, sier Huseby.

Men de fleste andre partikildene Adresseavisen snakket med i går kveld, fastslår at det er mest sannsynlig at Giske blir nestleder fremfor partisekretær.

Trond Giske ønsket tirsdag kveld ikke å kommentere eventuelle nye arbeidsoppgaver i partiet. Giske sitter i dag som sentralstyremedlem og komitéleder på Stortinget.

Den andre nestlederen skal være en kvinne. Etter sigende står kampen her mellom Hadia Tajik, Jette Christiansen og Anniken Huitfeldt, men slett ikke i denne rekkefølgen.

– Mange vil ha det til at valget står mellom to vestlandsdamer. Men Huitfeldt er på ingen måte ute av dansen. Tvert imot, opplyser en partikilde til Adresseavisen.

Som partisekretær er Kjersti Stenseng ett hett navn. Men også den tidligere statssekretæren fra justisdepartementet, Astrid Aas-Hansen, holdes frem som en het potet. At det ikke er mannlige kandidater til dette vervet, underbygger at Giske blir nestleder når partiet samler seg i april.

Valgkomiteen i partiet ledes av Martin Kolberg.