STORTINGET: Det kom fram under høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fredag. I sin innledning beskyldte Andersen helseminister Bent Høie for elendig personalbehandling, og tillitsvalgte for å ha falt ham i ryggen.

– Det undrer meg at statsråden gjør valg som innebærer utskifting av ledelse og styre midt i en så viktig tomtevalgprosess, sa Andersen, som også kritiserte Høie for kun å ha vektlagt synspunkter fra tillitsvalgte i Helse Midt-Norge da han ga daværende styreleder Marthe Styve Holte beskjed om å sparke Andersen.

– Statsråden har flere ganger uttalt seg negativt om mitt lederskap i media. Jeg fikk ingen muligheter til å imøtegå kritikken. 10. oktober tok styreleder kontakt med meg, og fortalte at hun hadde blitt instruert om å avsette meg innen seks dager. Beskjeden kom som et sjokk, fordi det ikke hadde vært fremmet noen sak om min ledelse, fortsatte Andersen.

Krass meningsutveksling

Tidligere på dagen hadde Høie kontaktet Styve Holte om et brev fra Akademikernes Samarbeidsutvalg, der tillitsvalgte i Helse Midt hevdet Andersen var uegnet som leder.

Dette reagerte Styve Holte sterkt på. Hun mente at det er styrets, og ikke statsrådens, ansvar å bestemme om administrerende direktør har den nødvendige tillit.

– Høie og jeg hadde en lang og krass meningsutveksling om det jeg mener er viktige styringsprinsipper. Det er krevende dersom eier etablerer flere styringslinjer inn i et foretak, sa Styve Holte under høringen, og fortsatte.

– Jeg var tydelig i samtalen med statsråden om han hadde vurdert risiko i forhold til prosessen i Møre og Romsdal. Jeg mente det kunne føre til en slags destabilisering av Helse Midt.

Styve Holte valgte å gå av etter å ha blitt instruert av statsråden.

– Min konklusjon var at jeg ikke kunne fortsette som styreleder. Vi avsluttet samtalen med at vi var svært uenige, og det er vi fortsatt.

Trond M. Andersen forsvant ut av Helse Midt sammen med Styve Holte.

– For meg var det umulig å fortsette uten statsrådens tillit, sa han.

– Ingen sammenheng med tomtevalget

Jusprofessor Jan Frithjof Bernt hevdet tidligere fredag at Høie brøt loven da han instruerte Styve Holte. Komitéleder Martin Kolberg (Ap) mener avgangen først og fremst er en personalsak, og ikke en naturlig del av høringen om tomtevalget for nytt sykehus i Møre og Romsdal.

På direkte spørsmål konstaterte både Andersen og Styve Holte at de ikke så noen direkte sammenheng mellom lederkonflikten i oktober og tomtevalget to måneder senere.