Stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag har ledet an i et sykehus- og distriktsopprør internt i Høyre.

Nord-Trøndelag har fått med seg et flertall av fylkeslagene på flere forslag som er noe mer distriktsvennlige enn det ledelsen har ønsket. Agdestein og leder av Nord-Trøndelag kvinneforum, Hilde Melhus, innrømmet i Adresseavisen lørdag at de har vært som kjerringene mot strømmen på Høyres landsmøte.

Seieren

Som Adresseavisen skrev lørdag er er bakgrunnen for opprøret helseminister Bent Høies sykehustale i januar der han sa at «for å drive akuttkirurgi kreves et pasientgrunnlag på minst 60 til 80 000 innbyggere. Det betyr at minst halvparten av dagens norske sykehus har for lite pasientgrunnlag». Etter dette har det pågått en lengre tautrekking.

I vedtaket som ble vedtatt søndag, står det ikke noe om dette. Opprørernes største seier er at formuleringen om «en egen spesialitet i akuttmedisin,» ble fjernet. Årsaken til at dette er viktig, er at dette trolig er en spesialitet man bare vil kunne ha på de aller største sykehusene. Og at man har fått inn: «Når akutt livstruende sykdom eller skade inntrer, er tidsfaktoren viktig». Nå står det også at Høyre vil ha kirurgiske akuttilbud i hele landet.

– Poenget er kirurgi, det er det som er den kritiske faktoren. Uten kirurgi kan man ikke kalle det et sykehus lenger, sier Agdestein.

Vanskelig å møte velgerne

Selv vil hun ikke kalle endringene en seier. I stedet sier hun at hun er glad.

– Dette er ingen seier over Bent. Jeg er glad vi klarte å samle oss om formuleringer som hele partiet nå kan stille seg bak. Debatten på landsmøtet har tydeliggjort at også Høyre vil ha trygghet og forsvarlig nærhet til akuttkirurgi. Noe annet ville vært svært vanskelig å møte velgerne med ute i distriktene. Vi har dårlig vær og dårlige veier og kan ikke basere det akutte sykehustilbudet på ambulanser og helikoptre. Det vil ikke være faglig forsvarlig, sier Agdestein - som selv har erfaring fra sektoren.

Agdestein understreker at resultatet ikke minst er viktig fordi helseminister Bent Høie nå arbeider med den nasjonale helse- og sykehusplanen som skal legges frem en måned etter valget, i oktober.