- Mange av tilbakemeldingene vi får fra folk i dag handler om de store sakene som trygdeoppgjøret og Nasjonal transportplan. Nå vil vi ha hjelp til å finne de små irritasjonsmomentene som folk finner i sin hverdag, sier Frp-nestleder Per Sandberg til Aftenposten.

I slutten av juli lanserer Frp nettstedet «Min mening». Håpet er at vanlige folk, frivillige organisasjoner, næringsliv og så videre bruker siden til å rapportere inn hverdagsproblemer.

Påhengsmotor og campingvogn

Her er Sandbergs egne eksempler på bestemmelser som skaper problemer for folk:

Forbud mot påhengsmotor: I dag er det som hovedregel ikke tillat å kjøre båt med påhengsmotor på innsjøer som er mindre enn to kvadratkilometer. Også på større innlandsvann kan kommunene forby motorbåt. Dette reguleres av lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. - Jeg fikk en henvendelse fra en lærer som pleide å ta med klassen sin på tur i motorbåt. Nå måtte han slutte som følge av disse reglene, sier Sandberg.

Vannscootere i vernesonen: I dagens regelverk er ikke vannscooter i sidestilt med øvrige småbåter, selv om den på mange områder ikke avviker nevneverdig fra andre småbåter med kraftig motor i hastighet, støy eller ytelse. Dagens forskrift om vannscooter fastslår at farten ikke må overstige 5 knop nærmere enn 400 meter fra land. Med vannscooter har en heller ikke lov til å kjøre nærmere en vernesone enn 400 meter. Dette medfører at enkelte småbåthavner ikke blir lov å kjøre inn og ut av for en vannscooter.

Påbud om kjettingkasse i bobil: Biler med tillatt totalvekt over 3500 kg, må ha med minst tre kjettinger ifølge nye regler fra 2013. En skal være tilpasset forhjul og to tilpasset drivhjul. - Men alle bobiler har forhjulsdrift, så dette er helt bortkastet, mener Sandberg.

Forslag om mindre avstand mellom campingvogner: I forslag til nye brannforskrifter ble det lagt opp til at kravet til avstand mellom forteltene til campingvogner på campingplasser skulle økes til åtte meter. - Et direktorat gjorde en endring som ville ført til nedleggelse av campingplassser. Men heldigvis ble dette stoppet, sier Sandberg.

- Kan løses på to uker

Sandberg mener mange småproblemer som folk opplever kan løses av politikerne svært raskt.

- Å endre en forskrift eller fullmakt behøver ikke ta mer enn to uker, sier han.

Frp-nestlederen mener politikere ofte vedtar store forlik uten å ha øye for alle konsekvensene som kan ramme enkeltpersoner.

- Det kan være gamle lover som skaper utfordringer eller nye forskrifter som har utilsiktede konsekvenser. Noen ganger er det ikke politikere som har skapt problemene, men overivrige byråkrater eller embedsfolk, sier Sandberg.

- Er dette et valgkampstunt?

- Nei, vi har holdt på ett år for å få dette på plass.

Ikke generelle klager på Regjeringen

Sandbergs egen rådgiver Victoria Reynolds er satt til å drifte siden. Saker hun finner at det er grunnlag for å gå videre med skal tas opp med Frps fagfraksjoner på Stortinget og derfra videre inn i Regjeringen.

- Betyr dette at folk som er misfornøyd med Regjeringens politikk skal rette klagene sine til Frp-nestleder Per Sandberg?

- Nei, det er ikke først og fremst den typen henvendelser vi skal ta oss av. Men alle skal få svar. Vi har også andre kanaler folk kan ta opp ting med oss gjennom. Vi får en jevn strøm av mailer og henvendelser gjennom Facebook-siden vår.

- Hvorfor skal folk rapportere problemer de opplever i hverdagene til Frp og ikke til Regjeringen?

- Dette er å ta ombudsmannsrollen som ligger i å være stortingsrepresentant på alvor. Jeg er opptatt av at det er vi som sitter her som skal ivareta våre velgere.