– Partiene må ha lukket øynene for bakgrunnen for at navn og prosentfordeling i faget i sin tid ble endret: Norge ble dømt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen for å innføre et i praksis obligatorisk KRL-fag som krenket ikke-kristnes rett, skriver fagsjef Bente Sandvig i Human-Etisk Forbund i en kommentar til avtalen mellom de fire borgerlige partiene.

Der heter det at dagens RLE-fag skal endre navn til KRLE (kristendom, religion, livssyn og etikk). «Kravet om at faget (...) skal inneholde minst 55 prosent kristendom gjeninnføres», står det videre.

Den gangen Norge ble felt, var kravet minst 50 prosent kristendom, men dette ble droppet da faget endret navn til RLE og kristendommen altså ikke lenger ble nevnt eksplisitt. Også FNs menneskerettighetskomité felte faget.

Det er kanskje mulig å justere deler av religionsfaget, men det er veldig lite spillerom, sier førsteamanuensis Vibeke Blaker Strand ved Norsk senter for menneskerettigheter til Bergens Tidende. Hun tror en endring av faget kan bli vanskelig for skolene.

– Det er problematisk å balansere dette. Dette dreier seg også om FNs barnekonvensjon, som sier at undervisning skal bygge på toleranse og plass for alle uavhengig av religion. Med en gang du lager et fag som i for stor grad favoriserer majoriteten, kan dette bli vanskelig.